Vojvodina među najnestabilnijim klubovima Evrope

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2018, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina među najnestabilnijim klubovima Evrope

Fudbalski klub Vojvodina našao se među najnestabilnijim evropskim timovima, ne računajući klubove iz pet najjačih liga (Engleska, Španija, Italija, Francuska, Nemačka).

Novosadskih superligaš našao se na 17. mestu najnestabilnijih timova, posmatrano u 26 evropskih liga, objavio je Međunarodni centar za sportske studije (CIES). Tako se u Vojvodini, prema podacima CIES-a, igrači zadržavaju u proseku nepunih sedam meseci.

Za razliku od prethodnih godina, Vojvodina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je ostala jedini predstavnik srpskog fudbala u 20 najnestabilnijih timova Evrope. Do pre nekoliko sezona na visokim mestima među najnestabilnijima bili su Voždovac i Radnički. Nasuprot tome, među najstabilnijim timovima iz Evrope nema nijednog kluba iz Srbije.

Najnestabilniji klub u Evropi, van liga petice, jeste Istra 1961, a tu su još neka poznata imena, kao što su Olimpijakos, Rendžers, Apoel, a u najjačim evropskim ligama to su Parma, Kaen, Frozinone. Najstabilniji evropski klubovi su Real Madrid, Barselona i Bajern Minhen.

Oni koji prate igru i zbivanja u "Staroj dami" ovakav plasman ne bi trebalo da začudi mnogo, pogotovo ukoliko se pogleda kroz šta je sve klub prošao u poslednje dve sezone. Vojvodina je za nešto više od godinu i po smenila nekolicinu trenera koji su vodili klub, a fascinantan je i podatak da je tim sa "Karađorđa" u poslednjih 10 godina vodilo čak 26 trenera, s aktuelnim Dragomirom Okukom kao 27. šefom stručnog štaba.

Retko koji trener se zadržavao u Novom Sadu duže od pola godine, a najistrajniji u svom poslu na klupi "crveno-belih" bio je Nenad Lalatović, kojem je malo nedastojalo da tim vodi celu jednu kalendarsku godinu.

Međutim, nisu samo smene trenera i kratko zadržavanje igrača to što Vojvodinu čini nestabilnom. Klub je u protekle dve sezone prolazio kroz teške periode zbog smena uprava, koji su sa sobom dovodili i odvodili sponzore, ostavljajući klub na tankom finansijskom ledu. S druge strane, i bivši igrači su tražili svoje zaostale plate od kluba ili su sustizala potraživanja od transfera, što je dovodilo do novih blokada, pa čak i pretnji UEFA-e da neće dobiti licencu za evropska takmičenja, ako ne izmiri obaveze.

Zbog toga ne treba da čudi ni podatak Narodne banke Srbije da je klub u poslednje tri godine u blokadi računa proveo čak 693 dana. Klub je gotovo čitavu 2017. godinu proveo u blokadi, ali je tada još uvek nova uprava uspela da deblokira račun, što joj je bio jedan od ciljeva. Ista uprava je po svom "ulasku" u klub obećala da će angažovati revizorsku kompaniju koja će proveriti poslovanje prethodne upravu, te da će javnost o tome biti obaveštena, ali to se do danas nije dogodilo.

Sve je to rezultiralo lošim rezultatima. Od evropskih ambicija u prošloj godini uprava i fudbaleri su morali da se zadovolje osmim mesto na tabeli Superlige, što je i samoj upravi ocenjeno kao "sezona za zaborav". Međutim, loše stanje se prelilo i na start ove sezone, pa je tako klub prvenstvo počeo veoma loše, a nije bilo potrebno ni mnogo vremena da Aleksandar Veselinović završi sa svojim drugim mandatom na klupi Voše.

U pripremnom delu Vojvodina je praktično dovela jednu kompletnu novu postavu u tim, od koje se očekivalo da ostvare evropske ambicije kluba i navijača. Rezultat toga je bio da pred sam start sezone nije bila formirana nijedna linija u timu, dok igrači na pripremni utakmica nisu stigli ni da popamte imena svojih novih saigrača.

Vojvodina je trenutno sedma u Superligi, sa četiri pobede, četiri poraza i tri nerešene utakmice u 11 kola. U narednom kolu gostuje Čukaričkom.

Autor: Z. Strika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.