Vojvodina inicira sporazum srpskog i slovenačkog parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina inicira sporazum srpskog i slovenačkog parlamenta

LJUBLJANA - NOVI SAD - Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je danas u Ljubljani sa predsednikom Parlamenta Republike Slovenije dr Pavelom Gantarom o unapređivanju interparlamentarnog dijaloga i budućoj saradnji dve demokratske institucije kojima predsedavaju.

Ukazujući na tradicionalno dobre odnose Slovenije i AP Vojvodine, predsednik Egereši je predložio da Skupština Vojvodine bude domaćin i inicijator potpisivanja okvirnog sporazuma o saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << između Narodne Skupštine Republike Srbije i Državnog zbora Republike Slovenije, naglasivši da je na isti način nedavno uspešno realizovan takav sporazum između Srbije i Mađarske.

Egereši je dodao da bi u okviru ovog sporazuma bila precizirana i saradnja vojvođanskog i slovenačkog parlamenta.

Predsednik Egereši i predsednik Gantar razgovarali su i o produbljivanju saradnje skupštinskih odbora. Prema Egerešijevim rečima od 2006. godine veoma uspešno sarađuju odbori za poljoprivredu dva parlamenta, a sada bi ta saradnja mogla da bude proširena i na saradnju Odbora za evropske integracije i međunarodnu regionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine i Odbora za evropska pitanja slovenačkog parlamenta.

Egereši i Gantar razgovarali su i o evropskoj budućnosti Srbije, a predsednik vojvođanskog parlamenta naglasio je da je interes Srbije, pa samim tim i interes Vojvodine, što skorija ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridržavanju, čim se za to steknu uslovi.

"Vojvodina čini sve što može da pomogne Srbiji da se što pre približi Evropskoj uniji. I nakon mojih današnjih razgovora sa predsednikom slovenačkog parlamenta još više sam uveren u to da put Srbije ka Briselu vodi preko Ljubljane, Budimpešte i Beča" - naglasio je Egereši.

Egereši i Gantar razgovarali su i o procesu donošenja novog Statuta AP Vojvodine, a predsednik Skupštine AP Vojvodine je naglasio kako je «potvrda Predloga statuta APV jedan od testova razumevanja procesa evropeizacije i demokratizacije Srbije».

Na sastanku je bilo reči i organizovanju Dana vojvođanske kulture u Sloveniji i slovenačke u Vojvodini, kao i o mogućnostima obuke i edukacije eksperata iz Vojvodine, naročito u oblasti zakonodavstva EU.

"Želimo da iskoristimo sva iskustva koje je Slovenija stekla na putu ka Evropskoj uniji, kako bi i Srbija što pre prešla taj put" - istakao je Egereši.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Egereši posetio Sloveniju

Izvor: B92, 13.Jan.2009, 02:37

Ljubljana -- Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zamolio predsednika slovenačkog parlamenta da Slovenija, kada se steknu uslovi, ratifikuje SSP sa Srbijom... Tokom jučerašnje radne posete Sloveniji, predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je razgovarao sa domaćinom, predsednikom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.