Izvor: Radio 021, 08.Nov.2018, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojni sindikat Srbije: Bolničari na VMA rade na crno

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je na Vojnomedicinskoj akademiji deo ljudi angažovan na osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, precizirajući da je reč o medicinskim tehničarima i bolničarima, ali da se odredbe zakona o radu ne poštuju i ne sprovode.

Ovi ugovori se, objasnio je sindikat, zaključuju na šest meseci, posle čega se zaključuje novi ugovor i naknada za rad iznosi manje od zakonom zagarantovane minimalne zarade, a odredjeni sati rada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se i ne isplaćaju.

Sindikat je ukazao i na problem sa uplatom doprinosa, jer se, kao tvrde, "u praksi dešava da lice koje je radilo godinu dana, ostvari devet meseci staža osiguranja".

"Napominjemo da su ovim licima ugovori o radu istekli u avgustu 2018. godine, da su i posle isteka ugovora po dotadašnjoj praksi nastavila da rade, te praktično rade 'na crno', da im od tada nije isplaćen ni dinar naknade za njihovo angažovanje pa je praktično njihova egzistencija dovedena u pitanje", naveo je sindikat.

Sindikat je podsetio da je još početkom godine apelovao na ministra odbrane da položaj ovih radnika usaglasi sa zakonom, ali da "on to nije učinio, već nastavlja da propagira 'rad na crno'".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.