Izvor: Radio 021, 21.Nov.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vodovod" apelovao na Novosađane da zaštite vodomere od hladnoće

JKP "Vodovod i kanalizacija" upozorilo je sve potrošače da na vreme zaštite merne uređaje od smrzavanja.

"Da bi se vodomeri i unutrašnje instalacije sačuvali tokom niskih temperatura, veoma je važno da budu izolovani na adekvatan način. Praksa iz prethodnih godina pokazuje da se veliki broj vodomera nalazi u spremištima koja nisu odgovarajuća. Obaveza potrošača je da brinu o svojim unutrašnjim instalacijama i da se staraju da vodomerno okno bude čisto i zaštićeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od smrzavanja i mehaničkih oštećenja, kao i da vodomer bude dostupan za održavanje i očitavanje", navode iz ovog preduzeća.

Kako dalje navode, do smrzavanja vodomera dolazi u slučajevima kada oni nisu propisno smešteni u odgovarajućim spremištima, naročito u podrumima bez prozora. Takođe, nije redak slučaj da dođe do smrzavanja i pucanja unutrašnjih instalacija u objektima koji se tokom zime ređe koriste pa je i utrošak vode manji.

"U takvim okolnostima predlažemo da se vodomeri utople, kao i da se ispusti voda iz instalacija u objektima gde se ne stanuje tokom zime, kao i prostorija koje se tokom zime ne greju (podrumi, garaže, potkrovlja) te da se na taj način vodomeri zaštite od moguće štete koja nastaje smrzavanjem. Posebno apelujemo na vlasnike vikendica, budući da se u ovim objektima tokom zime ređe boravi", kažu u "Vodovodu".

Ukoliko je vodomer postavljen plitko, tada je potrebno postaviti neki termoizolacioni materijal preko njega. To mogu biti daske, stiropor ili slama. U "Vodovodu" mole potrošače da vodomere ne zavijaju u krpe, jer to ne predstavlja dovoljnu zaštitu kada su niske temperature.

Takođe, na građane apeluju da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih.

Sve uočene kvarove na vodomeru građani mogu prijaviti Kontakt centru besplatnim pozivom na broj 0800/333-021. Uočene kvarove na unutrašnjim instalacijama potrošači su obavezni da samostalno otklone.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Apel iz "Vodovoda" da se vodomeri zaštite od hladnoće

Izvor: NoviSad.com, 21.Nov.2018

Pred novu zimsku sezonu iz JKP "Vodovod i kanalizacija" apeluju na građane da da zaštitite svoje vodomere od smrzavanja. Oni kažu da je veoma važno da vodomeri budu izolovani na adekvatan način, jer praksa iz prethodnih godina pokazuje..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.