Vlast oterala Rio Tinto da se umili narodu, pa na mala vrata sklopila novi dil

Izvor: Luftika.rs, 24.Jan.2022, 18:36

Vlast oterala Rio Tinto da se umili narodu, pa na mala vrata sklopila novi dil

Rio Tinto nije jedina Australijska kompanija koja je dobila dozvole za geološka istraživanja u Srbiji.  Dok su navodno predstavnici vlasti raskinuli sve ugovore sa Rio Tintom, a podsećanja radi Brnabić tvrdi da nema nikakvih ugovora sa ovom rudarskom kompanijom, deo javnosti ne razume da li je priča sa iskopavanjem litijuma u Srbiji gotova ili ne.
Sudeći prema dozvolama za geološka istraživanja koje je ministarstvo u martu prošle godine dalo kompaniji ASENA Invesment, ćeraćemo se >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << još.
Vlast nas ovih dana uverava da je sve gotovo i da je Rio Tinto izbačen iz Srbije, ali dok Rio Tinto kao pakuje kofere, druga australijska kompanija namerava da istražuje isto što i Rio Tinto, a za to ima i dozvole.
Kako pokazuju podaci sa APR-a, ASENA INVESTMENT DOO Beograd Stari Grad je 100% u vlasništvu australijske rudarske kompanije VOLT RESOURCES LIMITED. Ovi australijski lovci na rude kopaju u Ukrajini, Tanzaniji, Gvineji, a u planu su im tri lokacije u Srbiji.
Zanimljivo je da niko iz Vlade ne pominje ovu kompaniju koja je dobila dozvole da istražuje rezerve litijuma i bora tik uz istražno polje Rio Tinta u dolini Jadra – Jadar Sever i na podrućiju Ljiga, tačnije Belanovice, a da je vlasnik obe firme u jednom trenutku bio Rohan Patnaik, amerikanac koji je dobio državljanstvo Srbije.
Foto: Printskrin Foto: Printskrin Treća lokacija Petlovača je na meti kompanije Edelweiss Mineral Exploration, čiji je vlasnik Rohan Patanaik, koja je podnela zahtev Ministarstvu u aprilu mesecu za geološka istraživanja Li i B na ovom području, ali ga još nije dobila.
Kako navode na stranici Sačuvajmo Cer, ministarstvo im je odgovorilo da je prostor slobodan za istraživanja i kompanija Edelweiss Mineral Exploration je dostavila svu potrebnu dokumentaciju. Međutim, još uvek im nije odobreno geološko istraživanje i zahtev je u postupku rešavanja a što je vrlo je bitno, nisu odbijeni.
Obe kompanije PD Edelweiss Mineral Exploration i ASENA Investment imaju istog direktora, Jovana Grubina. Grubin je bio i direktor kompanije Euro Lithium Balkan doo Valjevo , koja je dobila zabranu na istraživanja litijuma u okolini Valjeva.
Posebno je interesantna činjenica da je Nenad Grubin, koji se dovodi u srodstvo sa Jovanom Grubinom. jedan od četvorice geologa koji su otkrili ležište Jadar za Rio Tinto.
Rohan Patnaik je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, od februara ima srpsko državljanstvo. Prema podacima Agencije za privredne registre, Patnaik se u Srbiji vodio kao vlasnik „Asena Investment“, dok je „Edelweiss Mineral Exploration“, osnovana marta prošle godine u njegovom vlasništvu.
Uvidom u izveštaje na sajtu APR-a, 22. jula se briše ime Rohana Patanaika kao vlasnika ASENA Investment i upisuje ROPA INVESTMENTS (GIBRALTAR) LIMITED.
Poslednje izmene u APR-u svedoče da je od 13. januara ove godine Asena Investment u vlasništvu australijske kompanije VOLT RESOURCES LIMITED.
Na mala vrata i tiho, u geološka istraživanja krenuo je zamenik Rio Tinta, te bi svima trebalo da bude krstalno jasno da borba sa kopačima litijuma i bora još traje.
Zorana Mihajlović kuka za Rio Tintom, ne može da prežali 15 milijardi evra

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.