Virtuelni graničari počinju da kontrolišu putnike

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2018, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelni graničari počinju da kontrolišu putnike

Putnici na nekim evropskim aerodromima uskoro će biti podvrgnuti novim neobičnim detektorima laži.

U pitanju su virtuelni "avatari" koji, primenom veštačke inteligencije, analiziraju mimiku lica putnika na osnovu čega utvrđuju da li putnici lažu ili ne.

U okviru pilot projekta pod nazivom - iBorderCtrl, u koji je uključen britanski Univerziteta Mančester Metropolitan, na graničnim kontrolnim tačkama će se na ovaj način proveravati putnici koji ulaze u Evropsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uniju.

"Avatar" će na ulaznom graničnom punktu putnicima postavljati pitanja o njihovom putovanju i, tokom davanja odgovora, beležiti promene na njihovim licima. Istovremeno, i "avatar" će promeniti boju svog glasa, ukoliko posumnja da je neki od dogovora laž. Sledeći korak je prosleđivanje "osumnjičenog" obezbeđenju aerodroma.

One koje proceni kao iskrene, "avatar" će pustiti.

Ovaj virtuelni graničar će od putnika tražiti da potvrde svoje ime, datum rođenja i godine starosti, posle čega će im postaviti pitanja o razlogu putovanja i načinu njegovog finansiranja.

Nova tehnologija je, do sada, testirana na samo 32 osobe i u 85 odsto slučajeva se pokazala kao uspešna. Njeni kreatori ne veruju da bi se daljim testiranjima mogla povećati njena efikasnost, budući da su se javili određeni propusti, kao na primer, kod testiranja ženskih osoba tamnije puti.

Projekt je vredan 4,5 miliona evra i biće testiran tokom ovog meseca na aerodromima u Mađarskoj, Letoniji i Grčkoj, na putnicima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU. Cilj projekta je povećanje protoka putnika i smanjenje gužve na aerodromima.

Autor: CNN

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.