Izvor: Radio 021, 22.Sep.2019, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela, Iran i Vijetnam neke od država s najgorim valutama

Snaga valute jedne zemlje odražava ekonomsko blagostanje nacije. Što je valuta jača, to je vrednija i veća kupovna moć građana te zemlje.

Jedan od načina merenja snage valute je upoređivanje s jačom i stabilnijom valutom razvijene nacije. Obično se za takva poređenja koristi američki dolar.

Ovo je deset najgorih valuta na svetu:

10. Egipatska funta

Egipat koristi egipatsku funtu kao svoju službenu valutu, njena skraćenica je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << EGP. Ova valuta koristi se i kao službena valuta u Pojasu Gaze. Egipatska funta uvedena je 1834. godine, ali građanski nemiri, fluktuirajuće cene nafte i loše ekonomske odluke dovele su do pada njene vrednosti, a do 2016. godine jedan američki dolar mogli ste zameniti za 16 egipatskih funti.

9. Nigerijska Naira

Naira je službena valuta koja se koristi u Nigeriji, njena skraćenica je NGN. Prva naira izdata je u januaru 1971. godine. Svojevremeno je bila prilično jaka valuta, ali nakon građanskih sukoba i sniženih globalnih cena nafte smanjena je vrednost naire. Centralna banka Nigerije neuspešno je pokušala da suzbije inflaciju menjanjem ključne kamatne stope. Jedan američki dolar možete zameniti za 358 naira.

8. Von Severne Koreje

Von je novčana valuta koja se koristi u Severnoj Koreji, njena skraćenica na tržištu novca je KPW. Von je u upotrebu pušten 1947. godine i zamenio je korejski jen. Godine sankcija i lošeg vođstva prouzrokovale su visoku inflaciju u ekonomskom sektoru, što je narušilo vrednost vona. Za jedan dolar možete dobiti 900.022 KPW.

7. Gvinejski franak

Gvinejski franak je službena valuta Gvineje, njegova skraćenica je BNF. Kao valuta je uveden 1959. godine. Očajni ekonomski uslovi uzrokovali su da je franak doživeo visoku inflaciju. Za jedan dolar možete dobiti 9.368 gvinejskih franaka.

6. Laoski kip

Laoski kip je službena valuta u Laosu. Skraćenica mu je LAK. U upotrebu je vraćen 1952. godine. Za jedan dolar možete dobiti čak 8.790 LAK.

5. Leone

Valuta Sijera Leonea je leone. Na berzama nosi skraćenicu SLL. Građanski rat koji je trajao čitavu deceniju izazavao je hiperinflaciju u zemlji i ekonomski kolaps. Za jedan američki dolar možete dobiti 9.400 leonea.

4. Indonežanska rupija

Indonežanska rupija je službena valuta u Indoneziji. Indonežani svoju valutu nazivaju još i perak, što znači srebro. Od januara 2017. godine za jedan dolar možete dobiti 14.056 indonežanskih rupija.

3. Vijetnamski dong

Vijetnamski dong je službena valuta koja se koristi u Vijetnamu. Na berzama ima oznaku VND. Uveden je 1978. godine, nakon ujedinjenja Severnog i Južnog Vijetnama. Za jedan dolar možete dobiti 23.212 dongova.

2. Iranski rijal

Iranski rijal je službena valuta Irana. Izdaje ga Centralna banka Irana. Skraćenica je IRR. Za jedan dolar možete dobiti 42.105 iranskih rijala.

1. Venecuelanski bolivar

Venecuelanski bolivar je nacionalna valuta Venecuele. Na novčanom tržištu označava se skraćenicom VEF. Uveden je 2008. godine kako bi zamenio izvorni bolivar. Ekonomski kolaps Venecuele u 2016. godini ozbiljno je umanjio vrednost ove valute. Za jedan dolar možete dobiti 9.987 bolivara.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.