Izvor: Radio 021, 30.Apr.2021, 20:00

Veliki petak u fotografijama: Pravoslavni vernici obeležavaju najtužniji dan u hrišćanstvu

Foto-reporter Vladimir Živojinović zabeležio je kako je Veliki Petak protekao u manastiru Svete Petke u Ostrovici.

Vladimir Zivojinovic

Vernici u Srbiji drugu godinu zaredom Veliki petak obeležavaju uz mere zaštite od Kovida-19.

Dan kada je, prema Bibliji, Isus Hrist osuđen i razapet na krst, žrtvujući se za sve ljude, obeležen je u crkvama i manastirima širom zemlje.

Za vernike danas važi strogi post, a sveštenici i monasi pripremaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posebne verske obrede.

BBC foto-reporter Vladimir Živojinović zabeležio je kako je Veliki petak obeležen u manastiru Svete Petke u Ostrovici.

U fotografijama: Ustoličenje novog srpskog patrijarha U fotografijama: Božićna liturgija u Hramu svetih Petra i Pavla u Beogradu Badnje veče i paljenje badnjaka u Beogradu - u fotografijama Mogu li verski običaji da budu bezbedni usred epidemije Kovida-19

U pravoslavnim hramovima se tokom večernjih službi obeležava vreme smrti i skidanja sa krsta tela Hristovog, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštanica.

Vladimir Zivojinovic

U znak tuge i žalost, na ovaj dan ne smeju zvoniti crkvena zvona, već se tri puta, uz zvuke klepala, obilazi oko crkve, što simbolično predstavlja Hristovu sahranu.

Vladimir Zivojinovic

Plaštanica se potom polaže ispred oltara. Dan se provodi u tihovanju i molitvi.

Vladimir Zivojinovic

Originalna plaštanica je platno, satkano od lana i pamuka. Prema predanju, u nju su učenici Gospodnji zavili telo Isusa Hrista odmah po skidanju sa krsta.

Vladimir Zivojinovic

Praznik je u manastiru u Sićevačkoj klisuri obeležen u porodičnoj atmosferi, a službi je prisustvovalo oko 20 ljudi.

Vladimir ZivojinovicVladimir ZivojinovicVladimir ZivojinovicVladimir Zivojinovic Vladimir ZivojinovicVladimir ZivojinovicVladimir Zivojinovic Vladimir Zivojinovic

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.