Večeras u Radio kafeu humanitarno veče za decu Svratišta

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2018, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras u Radio kafeu humanitarno veče za decu Svratišta

Humanitarno veče za decu Svratišta i promocija Biznis planera uspešne žene i Biznis planera uspešnog muškarca za 2019. godinu održaće se danas u Radio kafeu, u organizaciji "Core international" i Fondacije 021.

Indira Popadić (Core international) poslovni konsultant i mentor sa dvadeset i pet godina iskustva u radu malih i srednjih preduzeća, predstaviće Biznis planere za 2019. godinu. Planeri su napravljeni na osnovu modela koji se pokazao produktivnim i koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je pomogao preduzetnicama i preduzetnicima da se dobro organizuju i efikasnim planiranjem svog vremena postignu i ostvare sve što žele. Planeri su namenjeni savremenim ženama i muškarcima koji žele da uspešno balansiraju između privatnih i poslovnih aktivnosti, ali koji i pored svih dnevnih obaveza uspevaju da pronađu vreme za sebe.

Na promociji u Radio kafeu posetioci će moći da kupe Biznis planere, a sav prihod od prodaje ići će u humanitarne svrhe, odnosno za decu Svratišta.

Prilikom predstavljanja Planera održaće se i diskusija na kojoj će učestvovati uspešne preduzetnice Gordana Drageljević (vlasnica Auto-tehnike) i Olga Kolarić (Anita ženski veš), kao i prim dr sc med Dragoslava Živkov Šaponja iz ordinacije Intervita koja će prisutnima govoriti o važnosti brige za svoje zdravlje uprkos preopterećenosti obavezama. Svi prisutni moći će da učestvuju u razgovoru pod nazivom "Organizacija vremena savremene žene".

Ulaznica na promociju je topli odevni predmet za predstojeću zimu za decu Svratišta. Najpotrebnija im je zimska obuća, čarape, hulahopke, veš, jakne, džemperi, kape i rukavice za decu od jedne do 19 godina.

Događaju će prisustvovati Ivana Perić, vaspitač u Svratištu za decu i omladinu, kao i Vuk Kockar, koordinator Svratišta.

Posetioci promocije biće posluženi pecivima, sirevima i osveženjem koje su obezbedili prijatelji humanitarne akcije, "Čarolija peciva", "Hot kex" i "Friški jazački sir", a za dobro raspoloženje pobrinuće se akustični duo Gorus & Sandra, koji će, nakon diskusije, svirati poznate pop-rok hitove.

Akciju su podržali udruženja Biznis na štiklama i Trg preduzetništva.

Medijski partneri događaja su Radio 021 i RTV Vojvodina.

Večeras ujedno počinje i velika akcije Fondacije 021, pod nazivom "120 paketića za decu Svratišta" u kojoj će se do kraja godine sakupljati slatkiši i igračke za novogodišnje paketiće. Tokom tog perioda, građani se pozivaju da i dalje donose toplu odeću i obuću za zimu, koja će se periodično isporučivati Svratištu.

Indira Popadić, Fondacija 021 i prijatelji akcije pozivaju sve novosadske preduzetnike i preduzeća da podrže ovu humanitarnu akciju i da pomognu onima kojima je to najviše potrebno.

Kako za 021 kaže Indira, pozivaju se svi ljudi dobre volje, ali i oni koji to nisu, jer će nakon što učine dobro delo i pomognu nekom, svakako biti bolje volje.

"Uspeh se ne meri količinom ličnog uspeha i zadovoljstva i zarađenog novca, već uspeh merimo time koliko možemo pomoći onima koji to ne očekuju. Uvek na kraju svakog meseca treba sebe da pitamo kako smo u prošlom mesecu ulepšali i olakšali život i sebi i svojoj porodici, ali isto tako, kako smo pomogli nekim drugim ljudima kojima je trenutno teško. Što više pomažemo drugim ljudima, ugroženima, a ja smatram da deca Svratišta to stvarno jesu. Zamislite kad nemate svoju kuću  i kad nemate topli dom. Mi to vrlo često zaboravimo i fokusiramo se na neke nebitne stvari. Zato smo ovakav događaj i osmislili. U životu prvo moramo nešto dati, da bismo mogli očekivati da nešto i dobijemo, a to je neka sreća i zadovoljstvo koji su nam svima potrebni", objašnjava Indira.

Promocija Biznis planera i humanitarno veče za decu Svratišta održaće se u Radio kafeu (Svetozara Miletića 45), sa početkom u 19 časova, a trajaće do 21 čas.

Svratište u Novom Sadu je otvoreno u okviru udruženja građana 23. februara 2010. godine. Tokom svoga rada pružilo je različite vrste podrške za više od hiljadu mališana čije porodice su prinuđene da sredstva za osnovne potrebe pronalaze radom na ulici. Cilj svratišta je da spreči i smanji negativne posledice koje deca trpe zbog načina života na koji su prinuđena, da uključi decu u obrazovni i zdravstveni sistem i obezbedi dostupnost drugih usluga socijalne zaštite. Od 1. februara 2015. godine svratište je postalo deo Programa unapređenja socijalne zaštite Grada Novog Sada i na taj način je postalo deo Centra za socijalni rad Grada Novog Sada.

Deca koja koriste uslugu svratišta u Novom Sadu uglavnom dolaze iz ekstremno siromašnih porodica čiji članovi rade na ulici i gde postoji rizik po detetov rast i razvoj. U tim porodicama obično su oba roditelja nezaposlena, sakupljaju sekundarne sirovine i hranu na ulici, povremeno rade sezonske poslove i slično. Deca, uglavnom dečaci, pomažu roditeljima i starijoj braći u sakupljanju sekundarnih sirovina i hrane koje pronalaze po kontejnerima. Čak i kada sama deca direktno ne učestvuju u radu na ulici postoji zdravstveni rizik za decu zbog hrane koju roditelji pronalaze u kantama, kao i zbog neadekvatnih uslova za održavanje lične higijene. Često zbog loše materijalne situacije roditelji nisu u mogućnosti da im obezbede sve potrebno za školovanje, a zbog niskog obrazovnog statusa ili neregulisanih ličnih dokumenata neke porodice su isključene iz zdravstvenog sistema.

Više o događaju možete videti OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.