Vaskršnje liturgije u svim hrišćanskim crkvama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Apr.2010, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaskršnje liturgije u svim hrišćanskim crkvama

BEOGRAD / NOVI SAD - Jutarnjim liturgijama u svim crkvama u Novom Sadu nastavljena je proslava Vaskrsa, najradosnijeg praznika među pravoslavnim, katoličkim i drugim hrišćanskim vernicima, koji ovoga puta istovremeno obeležavaju uskrsnuće Hristovo.

Jutarnju liturgiju u Hramu svetog velikomučenika Georgija, poznatijem kao Saborna crkva, služio je episkog bački Irinej (Bulović), a jutrenja su služena i u Almaškoj, Uspenskoj i drugim pravoslavnim crkvama.

Jutarnje mise >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << služene su i u Crkvi imena Marijinog, odnosno Katoličkoj katedrali, zatim u refarmatorskim i Slovačkoj evangelističkoj crkvi.

Proslava vaskrsnuća Isusa Hrista, kao hrišćanske pobede života nad smrću, počela je tačno u ponoć.

Liturgija i bdenje u Sabornoj crkvi, koja je otpočelo tradicionalnim litijama, uz prisustvo velikog broja vernika, takođe je služio vladika Irinej, a nakon što je pročitao delove Jevanđelja po Marku ispred vrata, služba božja je nastavljena unutar hrama.

Liturgija u Sabornoj crkvi u Beogradu

U Sabornoj crkvi u Beogradu dodržana uskršnja liturgija kojoj je prisustovao patrijarh srpski Irinej.

Liturgiju je služio episkop hvostanski Atanasije, a tokom službe vernicima je pročitana poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve i episkopa.

Liturgiji u Sabornoj ckrvi prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predstavnik Skupštine Beograda Zoran Alimpić.

Predsednik Srbije Boris Tadić prisustvovao je uskršnjoj liturgiji u manastiru Bukovo, nadomak Negotina.

Patrijarh Irinej služio ponoćnu liturgiju u hramu Svetog Save

Ponoćnom liturgijom koju je u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru služio patrijarh srpski Irinej počelo je slavlje Vaskrsa, praznika nad praznicima i hrišćanske pobede života nad smrću.

"Kada se ispuni ono što je rečeno o Isusu i ono što je on rekao, znači da će se ispuniti reči Jevanđelja, i to treba da znamo kada se sećamo onog što se na današnji dan dogodilo na Golgoti u Jerusalimu", rekao je Irinej.

Irinej je dodao da je raspeće Isusa najveći pad ljudskog roda, ali i da je time iskazana najveća ljubav božija za rod ljudski.

Prvom prazničnom liturgijom kojoj prethodi molitva pred zatvorenim vratima čijim se otvaranjem u ponoć, u času Vaskrsenja Hristovog, simbolično otvara put spasenja i Carstvo nebesko, počela je radost hrišćanskog sveta koja se izražava kroz zajedničku molitvu sveštenstva i naroda.

Značaj praznika izražen je i kroz Vaskršnju poslanicu patrijarha i arhijereja Srpske pravoslavne crkve, koju je pred vernicima u prepunom hramu Svetog Save i svima onima koji su pred svojim ekranima pratili direktan prenos Radio-televizije Srbije, pročitao starešina Spomen-hrama protojerej-stavrofor Radivoj Panić.

Patrijarh Irinej je potom sa sveštenstvom, čije su bele odežde takođe simbol vaskršnje radosti, pričestio vernike koji su poštovali višenedeljni vaskršnji post koji se završava slavljem Vaskrsenja Hristovog.

Hočevar: Pobeda nad beznađem i mržnjom

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je na Uskrs jutarnju misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu.

Hočevar je pozvao hrišćane Istoka i Zapada, koji danas istovremeno slave Uskrs, da razmisle o pouci praznika i snazi vaskrslog Spasitelja, koji otvara put jedinstva i pobede nad beznađem i mržnjom. "Ove godine kada svi hrišćani zajedno slave Uskrs, Hrist nas poziva da to ne bude samo zajednički datum, već da pobedimo svako nerazumevanje", poručio je beogradski nadbiskup, naglasivši da to znači pobediti tamu u društvu i ne dozvoliti da pobeđuju oni koji nas stalno vraćaju u prošlost.

Uskršnje svečanosti počele su u ponoć obredom blagoslova uskršnjeg ognja, ispred katedrale Svetog Antuna.

Ove godine sve hrišćanske crkve istog dana slave najveći hrišćanski praznik Uskrs, kada je, prema crkvenom verovanju, Isus Hrist nakon raspeća ustao iz mrtvih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Liturgije u svim crkvama

Izvor: Glas javnosti, 05.Apr.2010, 07:06

NOVI SAD - Jutarnjim liturgijama u svim crkvama u Novom Sadu juče ujutru nastavljena je proslava Vaskrsa, najradosnijeg praznika među pravoslavnim, katoličkim i drugim hrišćanskim vernicima, koji ovoga puta istovremeno obeležavaju uskrsnuće Hristovo...Jutarnju liturgiju u Hramu svetog velikomučenika...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.