Izvor: Radio 021, 30.Apr.2021, 07:34

Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija: Molitva za sve obolele i medicinsko osoblje

"Ne dopustimo da nam praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik običaja, kao što često čujemo, već praznik novog života, nove nade, nove tvari – upravo na takvo slavlje i veselje poziva nas Crkva", poručili su u vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije i vladike Srpske pravoslavne ckve (SPC) i pozvali na jedinstvo i slogu.

"Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju sa nama i svi ostali hrišćani, i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja", navodi se u poslanici koju je objavila SPC.

Patrijarh Porfirije i vladike SPC pozivaju "na radost Vaskrsenja kako bismo odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila".

"Ustanimo, i veselimo se, i pobedonosno kličimo jedni drugima: Hristos vaskrse! Radosnim vaskršnjim pozdravom Hristos vaskrse! pozdravljamo sve vas, draga deco duhovna, koji živite širom sveta, vas koji ste daleko od svojih ognjišta, od zavičaja, a često i od svojih najrođenijih. Znajte da vaša Svetosavska Crkva neprestano brine o vama kao neraskidivim delovima našeg naroda“, poručuju poglavar i arhijereji SPC.

U poslanici je upućen apel za očuvanje "crkvenog, nacionalnog, jezičkog i kulturnog jedinstva", za "bratsku slogu" i "protiv podela nesuglasica i rasprava".

"Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi", navodi se u poslanici, uz poruku da uz njih "svi pravoslavni narodi sveta", i "svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi".

Posebna poruke upućene su i vernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

Posebne molitve patrijarh i crkveni velikodstojnci uputili su svim "obolelima o kovida-19, lekarima i medicinskom osoblju", uz poruku da se, posle prošlogodinjih nada "da će zaraza brzo proći" danas mole "za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih".

"Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajmo! Sa molitvenom željom da Vaskrs, Praznik nad praznicima, svi dočekate i proslavite u duhovnoj radosti i telesnoj kreposti, još jedanput vas pozdravljamo najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse!", poručili su u poslanici patrijarh srpski Porfirije i vladike SPC.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"Da praznik Vaskrsenja Hristova bude praznik nove nade" Prva Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021

Patrijarh se vernicima obratio rečima o značaju ovog praznika, poslao reči podrške srpskom narodu na KiM i van Srbije..Srpski patrijarh Porfirije pozvao je vernike, svoju duhovnu decu, na radost Vaskrsenja kako bismo "odagnali od sebe tugu koja nas je više od godinu dana, pritisla, tugu koja je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.