VOICE: Fantomski šinteraj u Beočinu, veterinarska inspekcija ne preduzima ništa

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2018, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOICE: Fantomski šinteraj u Beočinu, veterinarska inspekcija ne preduzima ništa

Napuštene pse sa ulica u Beočinu uklanjala je firma koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom, a inspekcija je ignorisala prijave građana, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Aktivisti za zaštitu životinja podneli su Upravi za veterinu sredinom juna prijavu protiv opštine Beočin, načelnice Katarine Ostojić Ilić, kao odgovornog lica, i surčinske firme Ekos DDD, koja se bavi dezinfekcijom, dezinsekcijom i deratizacijom. Prijavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su podneli, kako su objasnili, zbog sumnje da je opština, suprotno Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o dobrobiti životinja, organizovala hvatanje uličnih pasa.

Aktivisti za zaštitu životinja su uspeli u jednom slučaju da spreče "fantomski šinteraj", kako su nazvali žuti pik-ap na kojem je logo firme bio prelepljen belim papirom, da odveze pohvatane pse.

Na pitanje odakle dolaze, "šinteri" nisu želeli da odgovore, samo su ponavljali da rade svoj posao, ispričali su aktivisti za VOICE.

Skoro dva meseca nakon što su se obratili za pomoć Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na adresu aktivista stigao je odgovor veterinarski inspektor Vladimir Ćurčić odlučio je da nema mesta njihovoj prijavi.

"Zbog čega je uopšte radnik ciklonizacije iz Surčina pokušavao da uhvati pse u desetinama kilometara udaljenom Beočinu, pri tom koristeći službeno vozilo, u izveštaju se ne spominje. Ne navodi se ni to koje su tačno inspekcijske radnje preduzete, osim uzimanja izjava. Uprava za veterinu nije dostavila zapisnik o inspekcijskom nadzoru koji je VOICE tražio na uvid, kao ni spomenute izjave", piše u članku.

Bivši član beočinskog Opštinskog veća zadužen za privredu, komunalne delatnosti, saobraćaj i infrastrukturu Branislav Babić potvrdio je da je akcija hvatanja pasa realizovana.

Babić, koji je u međuvremenu podneo ostavku na javnu funkciju, kaže da je spomenutu akciju organizovao lično predsednik opštine Mitar Milinković, koji ga je pozvao i naredio mu da dočeka radnike, ne navodeći koju firmu je angažovao, niti da li je o svemu obaveštena komunalna inspekcija.

Aktivistkinja Marijana Mutavčieva kazala je da je slučaj u Beočinu samo jedan "marifetluk" i da su aktivisti na delu uhvatili lokalnu samoupravu kako komunalne poslove obavlja suprotno zakonu.

"Navikli smo da inspekcija 'otaljava' posao. Na desetine puta su po našem pozivu i predstavkama izlazili u nadzor, ali epilog nismo dočekali. Lokalne samouprave i dalje biraju firme koje ne ispunjavaju zakonom propisane uslove, a sankcije su izostale", kazala je Mutavčieva i ocenila da se "ne radi o slučajnom incidentu, iako inspekcija i opština žele da nas ubede u suprotno".

VOICE navodi da opština Beočin, kao i mnoge druge lokalne samouprave u Srbiji, već 13 godina ignoriše svoju obavezu da organizuje adekvatnu zoohigijensku službu, propisanu Zakonom o veterinarstvu iz 2005. godine.

VOICE je krajem prošle godine pisao o saradnji opštine Beočin i firme Avenija MB iz Vrnjačke Banje, kao i o propustima beočinske opštinske uprave u vezi sa zbrinjavanjem napuštenih životinja. Zbog angažovanja tog privatnog preduzeća, koje je na nepropisan način menjalo službu zoohigijene, a koju je Beočin po zakonu bio dužan da obezbedi, reagovao je i Zaštitnik građana.

Autor: VOICE

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.