Izvor: Radio 021, 14.Nov.2018, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Velika Britanija zabranila tužnu reklamu zato što je previše politička

Emitovanje reklame koja ukazuje na posledice proizvodnje palminog ulja zabranjeno je u Velikoj Britaniji jer je previše politička, piše "Gardijan".

Britanski lanac supermarketa "Iceland" je u aprilu u svojim prodajnim centrima zabranio prodaju palminog ulja, a razlog je veliko zagađenje životne sredine prouzrokovano povećanom potražnjom za palminim uljem. Taj problem opisali su, vrlo efektno, u svojoj novoj televizijskoj reklami, gde mali orangutan objašnjava devojčici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako su ljudi zbog palminog ulja uništili njegov dom.

Animirana reklama se vrlo brzo proširila društvenim mrežama. Međutim, ipak je zabranjena. Kancelarija za odobrenje reklama u Britaniji Clearcast, koju čine predstavnici četiri glavne komercijalne TV kuće u zemlji, zabranila ju je uz opravdanje da krši pravila političkog oglašavanja.

"Greenpeace" je originalni tvorac ove reklame o majmunu Rang-tanu koji ukazuje na probleme u vezi sa proizvodnjom i prodajom palminog ulja koja je mesecima prikazivana na stranicama "Greenpeacea".

Osnivač "Icelanda" Malkom Voker je istakao da je reč o filmu u kojem govori Ema Tompson.

"Dobili smo dozvolu za postavljanje našeg logotipa umesto Grinpisovog. To je trebalo da bude naša božićna reklama koja bi bila mnogo bolja od našeg konkurenta Džona Luisa. Veoma je emocionalna", izjavio je Voker za "Gardijan".

Otkad se pročulo da je reklama zabranjena, korisnici društvenih mreža je masovno dele. Peticija na stranici Change.org prikupila je više od 630 hiljada potpisa. Zabrana je reklami i brendu donela neviđenu popularnost.



Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Velika Britanija zabranila reklamu zato što je previše politička

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Nov.2018

Britanski lanac supermarketa „Iceland“ je u aprilu u svojim prodajnim centrima zabranio prodaju palminog ulja, a razlog je veliko zagađenje životne sredine prouzrokovano povećanom potražnjom za palminim uljem. Taj problem opisali su, vrlo efektno, u svojoj novoj televizijskoj reklami, gde mali...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.