VIDEO: Uspomene na Milenu Dravić i najznačajnija ostvarenja

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2018, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Uspomene na Milenu Dravić i najznačajnija ostvarenja

Najveća srpska filmska glumica Milena Dravić glumila je u više od sto filmskih ostvarenja.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima "Kozara", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Sekula se opet ženi", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".



Poznata je još i kao učiteljica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program "Obraz uz obraz".

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspehu u karijeri duguje i komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.



Višestruko nagrađivana za svoja glumačka ostvarenja

Bila je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade "Zlatna ruža" na Filmskom festivalu u Veneciji, ali i najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji.

Takođe, osvajala je nagrade "Joakim Vujić", nagrade "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri "Zlatna ćurana" na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset "Zlatnih arena" na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Pohađala je osnovnu školu "Janko Veselinović" u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.



Autor: RTS, Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Dragan Nikolić

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminula Milena Dravić

Izvor: Vostok.rs, 14.Okt.2018

Najveća srpska filmska glumica Milena Dravić preminula je noćas u 79. godini u Beogradu, posle teške bolesti. Glumila je u više od sto filmskih ostvarenja, prenosi RTS.. . Milena Dravić preminula je noćas u Beogradu.. . . Sećanje na Milenu Dravić. . . .  . . . Najpoznatije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.