Izvor: Radio 021, 12.Sep.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Uočena kometa koja juri ka Zemlji, naučnici veruju da potiče van Sunčevog sistema

Astronomi su primetili kometu koja juri prema Zemlji i za koju se čini da ne dolazi iz našeg Sunčevog sistema, piše New Scientist.

Ako se potvrdi da ne pripada našem svemirskom području, to će biti drugi do sada otkriveni međuzvezdani objekat. Približiće se Zemlji u decembru, ali ne toliko blizu da bi predstavljao opasnost.

'Oumuamua je prvo zabeleženo međuzvezdano nebesko telo koje je prošlo Sunčevim sistemom. Radi se o asteroidu koji je otkriven u oktobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 2017. godine. Kada su ga naučnici primetili, već je bio na izlasku iz Sunčevog sistema, a kretao se takvom brzinom da ga je bilo skoro nemoguće detaljno proučiti. Iz tog razloga i dan-danas se on smatra svojevrsnom misterijom.

Naime, to telo je pri izlasku iz našeg Sunčevog sistema neočekivano ubrzalo, što bi imalo smisla da se radilo o kometi. Međutim, astronomi su odbacili tu mogućnost i potvrdili da se radi o tamnom telu, crvenkaste boje, koje ima veliki udeo kamena ili metala. Ova neobična putanja 'Oumuamue toliko je zaintrigirala naučnike da su neki od njih čak izneli hipotezu da se radi o vanzemaljskom brodu.

Šta se zna o novom međuzvezdanom telu?

Ovu zanimljivu kometu naučnici s Krima  uočili su tek nedavno, 30. avgusta. Smatraju da dolazi iz smera sazvežđa Kasiopeja. Trenutno nema službeno ime pa ga stručnjaci nazivaju objektom gb00234.

"Videli smo slično telo krajem maja, a na kraju se ispostavilo da se radi o običnoj kometi", komentarisala je ovaj izveštaj astrofizičarka Mišel Banister sa Kraljičinog univerziteta u Belfastu. "Još uvek nemamo dovoljno podataka za tvrdnju da se radi o objektu koji dolazi van našeg Sunčevog sistema", dodala je.

Astronomi i dalje intenzivno prate gb00234 i uskoro će biti dostupne informacije o putanji i prirodi ovoga tela.

Here's a remarkable animation of #gb00234, which may be our second known interstellar visitor, taken by astronomer Gennady Borisov - who discovered the object.

2l/Borisov, perhaps?

(source: https://t.co/vkYXrK6KBC) pic.twitter.com/WObsGj3HJH

— Jonathan O’Callaghan (@Astro_Jonny) September 11, 2019

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.