Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: U jednom delu zemlje policajci zabavljaju, u drugom štapovima biju prekršioce izolacije

Nakon što je Indija pre devet dana proglasila karantin za celu zemlju, indijski policajci su u sprovođenju mera izolacije istovremeno pokazali da mogu biti vrlo duhoviti, ali i nemilosrdni prema prekršiocima.

U jednom trenutku, u šarenim kacigama, sa šiljcima koji predstavljaju virus korona, indijski policajci plešu na ulicama i upozoravaju ljude na opasnost od zaraze i nužnosti izolacije, a već u drugom trenutku na motorima hvataju prekršioce i tuku ih dugim, drvenim palicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Ulice gradova u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika prazne su od 23. marta, kada je vlada donela dekret o tronedeljnoj izolaciji radi sprečavanja širenja Covida-19. Širom zemlje policija nadgleda poštovanje naredbe da se ostane kod kuće, a metode su dijametralno suprotne, u zavisnosti gde se zateknete.

Na jugu zemlje u Bangaloru policajci su se maskirali i pretvorili u glumce kako bi ljude odgovorili od napuštanja domova. Dva policajca u zeleno-crvenim kacigama s bodljama plešu ispred motorista ili vozila koje su zaustavili, dok druga dvojica policajaca udaraju u gong i duvaju u rog kako bi oglasili "napad" na virus.



"Performans će možda zabaviti stanovnike grada, ali cilj joj je da ljude upozna sa činjenicom da se taj, sada već slavni virus, širi", kazao je policijski inspektor Vidžaj Hadagil.

Slične metode se mogu videti i u Čenaiju, takođe na jugu zemlje. U drugim gradovima policija po siromašnim predgrađima deli maske i rukavice kao i hranu radnicima migrantima koji su zbog obustave javnog prevoza primorani da iz gradova pešače nazad do svojih sela.



Međutim, indijska policija nije uvek tako humana i zabavna, što se moglo videti na snimcima koji kruže društvenim mrežama. Na njima je snimljena policija koja na motorima juri za prekršiocima mera i mlati ih drvenim palicama, a batina nisu bili pošteđeni ni trgovci povrćem koji su obilazili gradske četvrti.



Iako je slučajeva policijskog nasilja malo, vlasti su se ipak osramotile i objašnjavaju da su to metode koje su se koristile pre 30 do 40 godina i da ih policija više ne primenjuje.



No, kako je pojasnio Prakaš Sing, bivši načelnik policije u državi Utar Pradeš, "ljudi krše zakon kada im to odgovara".

"Pronalaze sve moguće izgovore pa je određeni stepen prinude nužan kako bi se mere izolacije sprovele", zaključio je Sing.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.