Izvor: Radio 021, 25.Sep.2019, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Otvoren novi kineski aerodrom vredan 11 milijardi dolara

Kineski novi aerodrom vredan 11 milijardi dolara otvorio je svoja vrata putnicima, piše BBC.

Međunarodni aerodrom Daxing (Beijing Daxing International Airport) se nalazi u Pekingu, a zvanično ga je otvorio kineski predsednik Si Đinping.

Aerodrom se prostire na 700.000 kvadratnih metara, što znači da je njegova veličina jednaka veličini 98 fudbalskih terena. Postojeći aerodrom u Pekingu je drugi najprometniji na svetu odmah nakon aerodroma u Atlanti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Zadatak novog aerodroma je da smanji pritisak na postojeći aerodrom u Pekingu koji prima previše putnika.

Daxing predstavlja najveći terminal na svetu smešten u jednoj zgradi, a očekuje se da će do 2025. godine primiti 170 miliona putnika.



Sedam domaćih aviokompanija već počinje da ga koristi. Njih predvodi "China Eastern Airlines", a međunarodni avioprevoznici uključujući "British Airways", "Cathay Pacific" i "Finnair" su najavili linije za Daxing.

Novi aerodrom je udaljen 46 km od trga Tjanmen, a dizajnirala ga je slavna arhitekta Zaha Hadid.

Otvaranjem novog aerodroma Peking se pridružio grupi gradova, uključujući London i Njujork, koji imaju dva velika međunarodna aerodroma.



Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.