VIDEO: Ostrvo antraksa jedno od najopasnijih na svetu

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2017, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Ostrvo antraksa jedno od najopasnijih na svetu

Antraks je akutna zarazna bolest za ljude i životinje, a vrlo je pogodno biološko oružje jer se širi mikroskopski sitnim sporama koje postaju smrtonosne ako se udahnu.

Njihovo širenje je nevidljivo, a žrtve umiru u trenutku kad ozbiljni simptomi tek počinju da se pojavljuju. Mnoge zemlje razvile su antraks kao biološko oružje, a idealna mesta za testiranja bili su nenaseljena ostrva. Eksperimente su izvodili Rusi na ostrvu Vozrozhdeniya, Amerikanci na ostrvu Plum, a Velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Britanija na ostrvu Grinard.

Iako je od testiranja na njima prošlo 70 i više godina, oni su i dalje mesta smrti kojima je poseta zabranjena.

Kupili ostrvo za biološko testiranje

Grinard je malo okruglo ostrvo u Škotskoj koje se nalazi oko jedan kilometar od obale. Britanska vlada je s namerom izvođenja opasnih bioloških eksperimenata zaplenila to ostrvo od privatnog vlasnika uz naknadu. Antraks je zagadio celo ostrvo i izazvalo smrt čak 95 odsto populacije na njemu. Eksperimente su izvodili vojni naučnici s namerom razvijanja oružja koja mogu koristiti na nacistima.

Meteorolog ser Oliver Gejem Saton postavljen je na čelo ekipe od 50 ljudi koja je bila zadužena za testiranja. Soj antraksa odabran za eksperimente nazvan je "Vollum 14578" po R.L. Volumu, profesoru bakteriologije na Oksfordu. Ostrvo je inficirano tako da je na njega dovedeno 80 ovaca, a do zaraze je došlo nakon eksplozije postavljenih bombi koje su sadržale spore antraksa.

Ovce su vrlo brzo bile zaražene i počele su da umiru nekoliko dana od izloženosti. Neki od eksperimenata su snimljeni na 16 mm filmu, koji je bio strogo povjerljiv. Jedan od njih prikazuje detonaciju bombe antraksa koja je pričvršćena na visok stub koji podupiru užad. Kad je bomba detonirana, smeđi aerosolni oblaci kreću se prema životinjama. U kasnijem delu, prikazani su leševi ovaca inficiranih antraksom spaljeni u pećima.

Naučnici su nakon testiranja zaključili kako bi veliko oslobađanje spora temeljno zagadilo nemačke gradove i učinilo ih nemogućim za život decenijama kasnije. Ti zaključci su potvrđeni kad su početni napori za dekontaminiranje otkrili da su spore izuzetno otporne.

Godine 1945, kad je nakon završetka rata nekadašnji vlasnik tražio da mu vrate ostrvo, Ministarstvo je priznalo kako je ono opasno i vlasniku i njegovim naslednicima su ponudili pravo otkupa za 500 funti kad Grinard bude proglašen sigurnim.

Operacija Mračna žetva

Godine 1981. novine su počele da primaju razna pisma i poruke naslovljene s "Dark Harvest", a svodile su se na zahteve da vlada dekontaminira ostrvo kako ono više ne bi bilo opasno za životinje i ljude. U središtu operacije je navodno bio tim naučnika s dva univerziteta, koji su izvestili da su stigli na ostrvo uz pomoć lokalaca i da su tu prikupili uzorke - ukupno 140 kilograma tla.

Grupa je pretila da će ostaviti uzorke tla "na odgovarajućim mestima koja će osigurati brzi prekid ravnodušnosti vlade i jednako brzu edukaciju javnosti". Istog dana zapečaćeni paket sa zemljom ostavljen je u vojno-istraživačkoj jedinici Porton Daun. Testovi su pokazali da je zaista sadržao spore antraksa. Nekoliko dana kasnije sličan paket je pronađen u Blekpulu.

Vlada je morala da reaguje i počne da "čisti" ostrvo. Do 1985. Grinard se smatrao najopasnijim ostrvom na svetu. Danas se ono smatra opasnim za sve vrste sisara, uključujući i ljude zbog čega mu je poseta strogo zabranjena, iako je navodno potpuno dekontaminiran krajem 20. veka.

Realna opasnost

Sjedinjene Države zatvorile su svoj program 1970, ali drugi, uključujući Irak i bivši Sovjetski Savez, nastavljaju proizvodnju. Bakterija antraksa je lako dostupna, a istraživači je mogu nabaviti iz mnogobrojnih izvora. Svetska federacija za sakupljanje kultura ima više od 400 članova u više od 60 zemalja u kojima laboratorije čuvaju bakteriju antraksa i druge smrtonosne mikrobe. Te bakterije, kaže Si Džej Piters, bivši stručnjak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ima u celom svetu, ona je u zemlji, a kolonija mikroorganizama lako se uzgoji iz samo jedne spore.



Autor: Express.hr

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.