Izvor: Radio 021, 22.Sep.2019, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Ogroman interes za izložbu o Hitlerovom dizajnu, zabranjeno korišćenje mobilnog

Holandski muzej u kojem je otvorena kontroverzna izložba dizajna iz doba Hitlerovog nacističkog režima, zabranio je posetiocima fotografisanje kako bi sprečio da izložba time bude "interpretirana na pogrešan način".

Brojni posetioci Muzeja dizajna u holandskom Den Boschu, gradu od oko 150.000 stanovnika, u kojem je ranije ovog meseca otvorena izložba "Dizajn u Trećem rajhu", ne razlikuju se od onih u bilo kom drugom muzeju, ali uz dva važna izuzetka.

Prvo, pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << njima je izložena neobična postavka koju čini 277 predmeta koji uključuju Folksvagenovu Bubu iz 1940. godine, skulpture Hitlerovog omiljenog kipara Arna Brekera, kao i propagandne postere i filmove nacističke rediteljke Leni Riefenstahl.

Druga razlika je u tome što se na ovoj izložbi ne koriste pametni telefoni koji su obično neizostavno prisutni kada je reč o bilo kakvoj turističkoj atrakciji ili prostoru koji izaziva zanimanje javnosti bilo gde u svetu.

Otvaranje izložbe izazvalo je proteste levo orijentisanih i antifašističkih grupa koje su izrazile bojazan da bi izložba mogla da posluži kao svojevrsno nacističko svetište.

Prema rečima portparolke muzeja Maan Leo, preduzete su vanredne mere, uključujući i zabranu fotografisanja unutar muzeja, angažovanje dodatnog osoblja i ograničenje poseta na 50 ljudi koji istovremeno borave u muzeju.

Do karata se može doći isključivo preko interneta.

Leo je rekla da fotografisanje nije dopušteno jer su svaki pojedini predmet unutar izložbe stavili u istorijski kontekst koji ističe stravične posledice nacističkog režima.

"Stavite li bilo koji predmet van njegovog konteksta, to bi se moglo interpretirati na pogrešan način", istakla je.

Oko 10.000 ulaznica rezervisano je preko interneta otkako je izložba otvorena 8. septembra.

Dizajn u znaku svastike

Svrha izložbe je da navede ljude da razmišljaju o različitim načinima na koje je Treći rajh uspeo da se utisne u ljudske umove.

"Na izložbi vidite kako je nacistički dizajn prožimao svaki delić društva između 1933. i 1945", navodi portparolka. "Važno je znati kako je funkcionisao proces 'zavođenja' i koju je ulogu u tome imao dizajn", dodaje.

U pripremi izložbe muzej je tokom dve godine intenzivno kontaktirao s lokalnom i nacionalnom jevrejskom zajednicom.

"Reč je o vrlo osetljivom predmetu", kaže Paul van der Bas, portparol izraelskog centra za informacije i dokumentaciju koji pazi na antisemitizam u Holandiji. "Međutim, dokle god se on stavlja u odgovarajući, ispravan kontekst, mi sa tim nemamo problema", dodao je.

Izložba je postavljena na dva sprata. Počinje prikazivanjem filma o nacističkom dizajnu, uključujući film Leni Riefenstahl iz 1936. "Olympia" o Olimpijskim igrama u Berlinu, dizajn Folksvagenove Bube Ferdinanda Porschea i dizajn gasnih komora iz nacističkih logora u Drugom svetskom ratu.

Postavka uključuje male eksponate od poštanskih maraka ili pribora za jelo na koji je utisnuta svastika, do velikih komada nameštaja dugih pet metara koji su dizajnirani za Hitlerovu radnu sobu. Izloženi su i brojni propagandni plakati, uključujući i one na kojima je sam Hitler i one koji promovišu poznati nemački autoput.

Izložba će biti otvorena do 19. januara 2020. godine.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.