VIDEO: Nobelova nagrada za ekonomiju odlazi u SAD

Izvor: Radio 021, 08.Okt.2018, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Nobelova nagrada za ekonomiju odlazi u SAD

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je danas američkim univerzitetskim istraživačima Vilijemu Nordhausu i Polu Romeru za uključivanje tehnoloških inovacija i klimatskih promena u makroekonomske analize.

Nordhaus s Univerziteta Jejl je nagrađen za uključivanje pomena klime u dugoročnu makroekonomsku analizu, a Romer s Univerziteta Njujorka za integrisanje tehnoloških inovacija takođe u makroekonomske studije.

Njih dvojica će podeliti novčani iznos Nobelove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nagrade od devet miliona švedskih kruna (milion dolara). Dodelom nagrade za ekonomiju je zaključen ovogodišnji ciklus podele Nobelovih nagrada.

Nobelove komitet je u obrazloženju naveo da su ovogodišnji laureati znano proširili obim ekonomske analize pravljenjem modela koji objašanjavaju kako tržišna ekonomija interreaguje s prirodom i znanjem.

Romer je pokazao kako znanje može funkcionisati kao pokretač dugoročnog ekonomskog rasta.

Ranije makroekonomska istraživanja su naglašavala tehonološke inovacije kao primaran pokretač ekonomskog rasta, ali nisu dale modele kako ekonomske odluke i tržišni uslovi odredjuju stvaranje novih tehnologija. Romer je rešio taj problem pokazujući kako ekonomske snage upravljaju spremnošću kompanija da stvaraju nove ideje i inovacije.

Romerovo rešenje objavljeno 1990. položilo je osnove za ono što se sada zove endogena teorija rasta. Njegova teorija je podstakla ogroman broj istraživanja o tome kako propisi i mere mogu ohrabriti nove ideje i dugoročan napredak.

Nordhausova otkrića tiču se odnosa prirode i društva. On je time počeo da se bavi 70-ih godina, kako su naučnici bili sve zabrinutiji za posledica sagorevanja fosilnih goriva po temperaturu. Sredinom 90-ih je stvorio integrisani model procene koji opisuje globalnu interakciju izmedju ekonomije i privrede.

Njegov model integriše teorije i empirijske rezultate fizike, hemije i ekonomije. Nordhausov model je sada u širokoj upotrebi za simulaciju kako privreda i klima mogu zajedno evoluirati. Koriste se za ispitivanje posledica klimatskih mera na, na primer, taksi na ugljenik.



Nagrade za ekonomiju nije bilo na spisku švedskog industrijalca Alfreda Nobela koji je testamentom uveo niz nagrada. "Memorijalna Nobelova nagrada za ekonomske nauke" je uvedena sedam decenija kasnije, odlukom Centralne banke Švedske, i prvi put dodeljena 1969. godine.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.