VIDEO: Nezapamćen požar u Melburnu, širi se otrovni dim

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2018, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Nezapamćen požar u Melburnu, širi se otrovni dim

Vatrogasci Melburna bore se sa jednim od najvećih požara u novijoj istoriji tog australijskog grada, nakon što se zapalilo skladište fabrike u zapadnom predgrađu Vest Futskrej.

Zbog otrovnog dima koji kulja i širi se ka predgrađima zatvorene su desetine škola i obdaništa, a stanovništvo je upozoreno da ostane u domovima i izbegava izlaganje dimu.

"Dim je otrovan. Ljudi ne bi trebalo da se nađu u njemu. Treba da ga izbegavaju po svaku cenu. Isključite klima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uređaje, zatvorite prozore. Ako možete da odete negde drugde, tim bolje", kazao je inspektor Ken Braun.

On je naveo da se u skladištu između ostalog nalazi aceton i hemikalije koje se koriste za zavarivanje, kao i da su eksplozije predstavljale rizik po vatrogasce koji su stizali na mesto požara.

"Burad od 167 litara eksplodirala su i letela kroz vazduh", rekao je Braun.

Uzrok požara još nije poznat, a vlasti su saopštile da je zgrada u plamenu "izgrađena od azbesta" i da sadrži brojne hemikalije koje mogu da stvore snažan miris koji podseća na sredstvo za skidanje laka sa noktiju. Australijska državna televizija "ABC" prenosi da se sa vatrenom stihijom bori oko 140 vatrogasaca uz pomoć 30 vatrogasnih kamiona.

Navodi se da se vatrogasci nadaju da će do kraja dana uspeti da obuzdaju požar, ali da će morati da dežuraju tokom noći i još "mnogo dana" dok vatra ne bude potpuno ugašena i teren očišćen.

"Ovo je svakako jedan od najvećih požara koji sam video u Melburnu dugo vremena", kazao je komandant Vatrogasne brigade Melburna Greg Lič.



Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.