Izvor: Radio 021, 10.Jun.2020, 07:27

VIDEO: Nakon protesta protiv rasizma, Antverpen uklonio statuu kralja Leopolda Drugog

Statua kralja Leopolda Drugog, kontroverzne ličnosti iz kolonijalne prošlosti Belgije, uklonjena je sa trga u Antverpenu i smeštena je u depo lokalnog muzeja, saznaje agencija Frans pres iz više izvora.

Ova odluka je doneta posle protesta hiljade ljudi širom Belgije protiv rasizma i u znak sećanja na Afroamerikanca Džordža Flojda koga je u SAD ubio policajac.

Statua Leopolda Drugog je prošle sedmice oštećena, kao i više drugih skulptura koje predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bivšeg kralja.

Potomak nemačke dinastije Saks-Koburga, Leopold Drugi je bio kralj od 1865. do 1909. godine i ostao je upamćen po kolonizaciji Konga, gde je uspostavio brutalan režim, zasnovan na eksploataciji kaučuka kroz prisilan rad.

Portparol gradskih vlasti Johan Vermant je rekao da bi ta statua svakako bila uklonjena u okviru rekonstrukcije trga, planirane za 2023. godinu, ali je uklanjanje ubrzano jer je prošle nedelje ozbiljno oštećena.

"Zbog renoviranja trga gde se statua nalazi, ona neće biti vraćena i verovatno će biti deo muzejske kolekcije", rekao je Vermant.

Grupa pod nazivom "Popravimo istoriju" zahteva uklanjanje svih statua Leopolda Drugog iz javnog prostora u Briselu, optužujući bivšeg suverena da je "istrebio" milione Kongoanaca.



Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.