VIDEO: Najveća povezana podvodna pećina pronađena u Meksiku

Izvor: Radio 021, 18.Jan.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Najveća povezana podvodna pećina pronađena u Meksiku

Arheolozi i ronioci na poluostrvu Jukatan saopštili su danas da su pronašli prolaz koji povezuje dve podvodne pećine čineći ih, kako su naveli, najvećom povezanom podvodnom pećinom u svetu.

Ronioci su rekli da je pronađena povezana pećina dužine oko 347 kilometara.

Mamutska pećina u američkoj saveznoj državi Kentaki i dalje je najveća pećina bilo koje vrste u svetu, sa više od 650 kilometara istraženih prolaza.

Pećine Sak Aktun (Sac Actun) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Dos ohos (Ojos) koje se nalaze u blizini meksičkog priobalnog grada Tulum i ranije su bile poznate, a nakon otkrivenog podvodnog prolaza ta povezana pećina nazvana je "Sak Aktun sistem" pošto je preuzet naziv dužeg dela.

Otkriću je prethodilo višegodišnje istraživanje, navela je agencija AP, dodajući da su mnoge pećine u oblasti Jukatana ranije bile iznad nivoa mora.

Unutar pojedinih pećinskih sistema pronađeni su dokazi o ranijoj naseljenosti ljudi, ali i izumrlim životinjama. U pećinama su takođe pronađeni ostaci majanske kulture.



Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.