Izvor: Radio 021, 30.Maj.2020, 21:33

VIDEO: NASA i SpaceX uspešno poleteli u svemir

Posle opsežnih priprema i jednog odlaganja, drugi pokušaj istorijskog leta sa tla SAD u svemir je uspeo.

Lansiranje je izvedeno u planiranom terminu - 21.22 po srednjeevropskom vremenu. Astronauti Robert Benken i Daglas Hurli su već na putu ka Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Vreme do svega sat i po pre planiranog lansiranja, nije išlo "naruku" astronautima. Dvojica astronauta putuju u kapsuli "Kru dragon". Osoblje "Spejs iksa" im je poželelo udoban put uz uživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u divnom pogledu na našu lepu planetu".

Astronauti su odgovorili da im je čast da učestvuju u ovom poduhvatu. Zajednička misija, u kojoj Nasa prvi put koristi privatnu letelicu, a to je Spejs iks kompanija u vlasništvu Elona Maska je prvi odlazak posade sa teritorije SAD, u poslednjih devet godina.

Nasini astronauti Dag Harli i Bob Benken, trebalo je da se otisnu u orbitu u sredu, 27. maja, ali je lansiranje odloženo zbog loših vremenskih uslova u "Kenedi svemirskom centru" na Floridi.

Meteorolozi međutim, ranije danas nisu bili optimisti ni ovog puta, i objavili su da vremenski uslovi opet mogu predstavljati problem. U sredu je lansiranje otkazano 16 minuta pre zakazanog poletanja.

Stručnjaci iz Spejs iksa pomogli su ranije astronautima da uđu i da se smeste u kapsulu i sve provere na letelici su obavljene. U vreme današnjeg poletanja, Međunarodna svemirska stanica se nalazi na nadmorskoj visini od 259 milja nad Atlantikom.

Ova misija poslužiće kao krajnji test leta za potvrđivanje sistema transporta posade "Spejs iksa" od lansiranja pa do pristizanja na cilj. Reč je o poslednjem testu leta za sistem koji treba da bude sertifikovan za redovne komercijalne letove.

Očekuje se da Harli i Benken ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici između jednog i četiri meseca pre povratka na Zemlju.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.