Izvor: Radio 021, 15.Jan.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Milioni vernika na kupanju u svetoj reci Gang

Milioni ljudi počeli su tradicionalno okupljanje na ušću svetih reka Gang i Jamuna u Indiji radi kupanja za koje hindusi veruju da uklanja sve grehe i donosi spasenje.

Ovaj tradicionalni festival je najveće okupljanje ljudu u svetu. Najmanje 15 miliona učesnika očekuje se samo prvog dana, a zvaničnici procenjuju da će u narednih 49 dana ovde doći ukupno 120 miliona posetilaca.

Sveti ljudi, odnosno askete, su bili među prvima koji su stigli rano jutros, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je BBC. Oni su posipali pepeo po svojim telima, izgovarali molitve i plesali dok su izlazili iz vode, pozirajući fotografima.

Tokom festivala 2013. godine ženama asketama bilo je prvi put dozvoljeno da se okupaju na ušću, a jutros je to obavilo i nekoliko stotina transrodnih osoba. Očekuje se i učešće više od milion stranih hodočasnika, izjavio je zvaničnik lokalne administracije Radživ Raj.

On i ostali organizatori pripremali su se više od godinu dana za ovaj događaj, koji je veći i od muslimanskog hadža u islamskim svetilištima u Saudijskoj Arabiji.

Skup u mestu Alahabad odvija se vekovima, ali je postao događaj globalnih razmera u poslednje dve decenije.

Stotine vanrednih vozova dovoze hodočasnike u Alahabad, a skup obezbeđuje više od 30.000 indijskih policajaca i pripadnika specijalnih snaga.

Uoči festivala, brojne verske grupe održavale su danima skupove i procesije uz mnogo pompe i šarenila.



Autor: Srna

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.