Izvor: Radio 021, 09.Jan.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Jedna od najlepših i najsmrtonosnijih bašti na svetu

Alnvik garden koji se nalazi u Velikoj Britaniji jedan je od najlepših botaničkih vrtova na svetu, ali ulazak u njega mogao bi vas skupo koštati.

Ovaj predivni vrt poseban je po tome što u njemu raste više od stotinu najsmrtonosnijih biljaka na svetu.

Pri samom ulasku posetioci dobiju upozorenje da biljke ne bi trebalo previše da mirišu i da ih ni u kom slučaju ne diraju, piše Atlas Obscura.

"Ove biljke mogu vas ubiti", stoji natpis na ulaznim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vratima.

Vrt se nalazi u sklopu imanja dvorca Alnvik, rezidencije vojvode od Nortamberlanda, u kojem su se snimala prva dva filma iz serijala o Hariju Poteru.

Kad je 1995. na mesto vojvotkinje stigla Džejn Persi odlučila je da na raskošnom imanju uredi jedan egzotičan vrt. U početku je nameravala da zasadi lekovito bilje, ali nakon što je otputovala u Italiju i posedila vrt obitelji Mediči, rodila se ideja o otrovima.

U njemu je zasadila otrovne biljke poput velebilja, strihininovca i kukute, ali i biljke s narkotičkim svojstvima poput maka, kanabisa ili određene vrste gljiva. Za mnoge je biljke morala da dobije posebnu dozvolu za uzgajanje od britanske vlade.

Budući da je kontakt s ovim biljkama veoma opasan (neke vas mogu ubiti već pri samom dodiru), neke biljke su zaštićene kavezima, a vrt, koji je od 2004. otvoren za javnost, postao je velika turistička atrakcija, pod nadzorom 24 sata na dan.



Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.