Izvor: Radio 021, 06.Avg.2020, 08:16

VIDEO: Hirošima obeležila 75 godina od napada atomskom bombom

Ogromno zvono odeknulo je jutros u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u istoriji, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih pretnji.

Zbog protivepidemijskih mera, ulazak u Memorijalni park mira na komemorativnu svečanost ove je godine bio ograničen samo na preživele i njihove porodice.

S obzirom na značaj 75. godišnjice bombardovanja, u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je ubijeno 140.000 ljudi, uprkos epidemiji virusa korona, gradske vlasti su, uz stroge mere opreza, ipak odlučile da održe komemoraciju.

"Šestog avgusta 1945. jedna atomska bomba uništila je naš grad. Tada se govorilo da ovde ništa neće rasti narednih 75 godina, a ipak Hirošima se oporavila i postala simbol mira", rekao je gradonačelnik Kazumi Macui.

Nebo je bilo vedro 6. avgusta 1945. kad je u 8:15 časova američki bombarder "B-29 Enola Gay" bacio na grad atomsku bombu "Little Boy" koja je istog dana i narednih nedelja usmrtila 140.000 ljudi.

Danas, 6. avgusta, tačno u vreme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je veliko zvono dok su okupljeni u memorijalnom parku na jakoj letnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama.



Gradonačelnik Macui prisetio se pandemije gripa 1918. koja je oduzela milione života, jer se, istakao je, zemlje, sukobljene u Prvom svetskom ratu, nisu mogle zajednički suočiti s tom pošasti.

"Usledilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih pretnji", poručio je Macui.

Premijer Šinzo Abe tradicionalno je bio na komemoraciji, ali okupljeni, kojih je bilo znatno manje nego prethodnih godina, održavali su fizičku distancu i većina je nosila zaštitne maske.

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba "Fat Man" bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. avgusta, otvorivši put završetku Drugog svetskog rata.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Hirošima - 75 godina od napada atomskom bombom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020

U Hirošimi su se danas, na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u svetu, oglasila zvona, a na ceremoniji, održanoj u smanjenom obimu zbog korona virusa, gradonačelnik je pozvao zemlje da odbace "sebični nacionalizam" i ujedine se u borbi protiv svih pretnji...Ulazak u Spomen parka mira u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.