VIDEO, FOTO: Hasanaginica o odnosu društva prema ženama i njenoj ulozi

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO, FOTO: "Hasanaginica" o odnosu društva prema ženama i njenoj ulozi

Premijera predstave "Hasanaginica", po motivima drame Ljubomira Simovića, a u režiji Andraša Urbana, održaće se u utorak, 24. aprila u Novosadskom pozorištu.

Ovo izvođenje Hasanaginice će biti prilika da publika vidi nov način predstavljanje drevne priče o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici. Jednu od numera koje se izvode su predstavljeni medijima, a glumica Marta Bereš kao Hasanaginica u pank pesmi peva stihove "Neću da rađam jer tako kaže Premijer, pop, crkva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i komisija za natalitet".

&lt;br /&gt;

Mada reditelj Andraš Urban navodi da nije inspirisana poslednjim dešavanjima u društvu i povećanjem slučajeva zlostavljanje žena u Srbiji, jer su rad na projektu počeli ranije, on ne spori da govore o temi koja je vrlo aktuelna.

- 'Hasanaginicu' radim na predlog uprave. Nije strah taj koji me primarno zanimao, već koji se to ženski lik danas plasira kao deo manipulativne mašinerije, bilo koje, verske, političke, sistemske, koji nam se to ženski arhetip plasira. Kada pričam sa drugaricama, često čujem da sebe prepoznaju u Hasanaginici. Prepoznaju se, prepoznaju položaj žene, odnosno odnos prema ženama, taj licemeran odnos društva u kome živimo - navodi Urban.

On je naveo i da je Martu Bereš odabrao za Hasanaginicu iako nije član Novosadskog pozorišta, ne zato što misli da nema glumica za tu ulogu, nego naprotiv i da se ovo tako sklopilo. On je dodao i da je Marta dobra glumica i da je ovo bio izazov i za nju i za njega.

Marta Bereš je ispričala da obično pre početka procesa rada na predstavi temeljno istražuje, ali da je ovaj put želela da bude oslobođena prethodnih znanja i da na probama zajednički dolaze do rešenja.

- Želim do premijere um da ostavim širom otvoren. Jedina stvar o kojoj sam razmišljala je šta činiti kad se čovek uzalud bori i govori. Mislim da je tu jedino rešenje vratiti se sebi, vratiti se izvoru, ali to je generalno moj stav u životu - rekla je ona.

Premijera Hasanaginice je 24. aprila u 19 časova, a reprize 30. aprila, 10. maja i 30. maja.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.