Izvor: Radio 021, 04.Feb.2019, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Dali pola miliona evra za skener vena na dlanu koji ne radi

Gradske vlasti u Beogradu prošle godine kupile su bezbednosni sistem za kontrolu ulaska i prolaska u dve zgrade gradske uprave za koji su predvideli i zahtevali tenderom da između ostalog identifikuje građane i zaposlene na osnovu otisaka vena sa dlana, piše portal Pištaljka.

Na tender u maju prošle godine javio se samo jedan ponuđač koji je i dobio posao vredan oko 460.000 evra. Pištaljka saznaje da ni više od pola godine od tendera ulazne kapije ne funkcionišu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Štaviše, u zgradama uprave u Kraljice Marije (zgrada "Ineksa") i u Ulici 27. marta u kojima su kapije instalirane i dalje rade radnici obezbeđenja koji ne znaju ni da će identifikacija metodom otiska vena sa dlana postojati u zgradama i tvrde da će se kroz ulazne kapije prolaziti uz pomoć plastičnih kartica.

Za sada, kako su se novinari Pištaljke uverili, skupoceni sistem kontrole ulaska je postavljen ali još ne radi, pa građani mogu slobodno da prolaze do gradskih servisa - sekretarijata i službi gradske uprave.

Kako daje navodi Pištaljka, u konkursnoj dokumentaciji može se videti da je gradska uprava za skoro pola miliona evra kupila desetine kamera (od kojih neke očitavaju i registarske tablice na parkingu), električnih brava, videointerfona, razne softvere, led displeje, LCD šifratore, kontrolne panele i memorijska i inteligentna proširenja za njih, metalne kutije... Takođe u konkursnoj dokumentaciji traženo je i preko 2.000 proksimiti kartica za identifikaciju, štampač za te kartice i oko stotinak čitača tih kartica.



Kako piše Pištaljka, načelnica gradske uprave Sandra Pantelić niej bila dostupna za pitanja šta još ne funkcioniše u ovom sistemu.

Beogradska firma Makina (Macchina), koja je jedina učestvovala na tenderu i dobila posao, takođe nije odgovorila na pitanja Pištaljke o tome zašto sistem ne funkcioniše i gde su još instalirali mehanizme za identifikaciju ljudi skeniranjem vena. Kad je Pištaljka pitala da li u svojoj ponudi imaju ovakav mehanizam kontrole ulaska, zbunjena sekretarica je rekla da takvu uslugu ne pružaju. Sajt firme trenutno ne radi, a na njihovoj Fejsbuk stranici navodi se da ova firma pruža rešenja za opštine i gradove, a hvale se i uspešnim montiranjem sistema opšteg video nadzora "koji prati kretanje vozila kao i bezbednost svakog građanina Lazarevca".

Ceo tekst Pištaljke možete čitati OVDE.

Autor: Pištaljka

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.