VIDEO: 11 godina od napada neonacista na antifašističku kolonu, i dalje bez presude Davidoviću

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2018, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: 11 godina od napada neonacista na antifašističku kolonu, i dalje bez presude Davidoviću

Pre tačno 11 godina, 7. oktobra 2007, došlo je do sukoba kod Doma vojske u Novom Sadu, kada su neonacisti napali građane okupljene na antifašističkom skupu.

Građani Novog Sada usprotivili su se skupu neonacističke organizacije "Nacionalni stroj", koji su organizovali takozvani "Srpski marš", a kao datum odabrali su 7. oktobar, što je ujedno i dan rođenja nacističkog ratnog zločinca Hajnriha Himlera. Protiv najava organizovanja ovakvog skupa ustali su novosadski antifašisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i nevladine organizacije koji su organizovali kontramarš "Stop fašizmu".

Antifašistički skup je bio mirnog karaktera, ali je onda došlo do sukoba sa neonacistima, koji su najavili da će svoj događaj organizovati kod spomenika Jaši Tomiću. Međutim, građane, koji su išli ka Keju žrtava racije, dočekali su kod Doma vojske.

Tom prilikom povređeno je desetak osoba, a uhapšeno ih je 56, uglavnom pripadnika "Nacionalnog stroja".

Prethodnih godina povodom ovog incidenta, 7. oktobra bi se oglašavala Liga socijaldemokrata Vojvodine i Antifašistička akcija Novi Sad, ali je ovog puta, batem za sada, to izostalo.

Više od decenije nakon ovog incidenta presude Goranu Davidoviću, poznatom i kao Firer, još uvek nema. On se tereti da je na neonacističkom skupu izazivao nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost zbog napada na antifašiste. Ročišta se redovno zakazuju već 11 godina, a Davidović s podjednakom redovnošću izbegava da se pojavi pred pravosudnim organima Srbije.

Za njim nikada nije raspisana poternica, što može da učini Ministarstvo unutrašnjih poslova, zbog čega mu se sudi u odsustvu.



U julu ove godine izmenjena je optužnica protiv Gorana Davidovića. U njoj se sada precizira da je grupa ljudi iz dvorišta i sa ograde Doma Vojske, iako im je policija zabranila boravak na tom mestu, salutirala nacističkim pozdravom u pravcu antifašističkog skupa.

"Nakon čega je okrivljeni Davidović Goran pokazujući rukom da krenu, pozvao lica okupljena u dvorištu Doma vojske da krenu ka ogradi, usled čega je došlo do nereda i nasilja, tako što su se učesnici javnog skupa i lica okupljena u Domu vojske, prvo verbalno sukobili, vređajući jedni druge, a potom i fizički, na način da su jedni druge gađali flašama, kamenicama i drugim predmeta", precizira se u izmenjenoj optužnici.

Trenutno se vodi postupak i protiv Nedeljka Pešića, koji tvrdi da se slučajno našao među neonacistima tog 7. oktobra 2007. godine.

Neonacistička organizacija "Nacionalni stroj" zabranjena je 2011. godine odlukom Ustavnog suda Srbije.

Postupak koji se vodi protiv Davidovića i Pešića biće nastavljen 30. oktobra, kada bi trebalo da budu saslušana preostala dva pripadnika žandarmerije, koji su obezbeđivali skup iz oktobra 2007.

Autor: Z. Strika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.