Uvoznici i distributeri bebi opreme ne mare za istrage i kazne, cene i dalje previsoke

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2018, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvoznici i distributeri bebi opreme ne mare za istrage i kazne, cene i dalje previsoke

Samo država, ukoliko bude želela, može da stane na put bahatim uvoznicima i distributerima bebi opreme u Srbiji.

Kako pišu "Novosti", cene koje idu i do 100 odsto u odnosu na region, pa i EU, samo su deo dobro uigranog kartela, pa osim nekoliko glavnih igrača nikome ne pada na pamet ni da uđe u ovaj posao.

Tako je i Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula četiri nova postupka ispitivanja povrede konkurencije, protiv 10 učesnika na tržištu bebi opreme. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << I to zbog sumnje da su zaključivali restriktivne sporazume kojima su utvrđivane cene u daljoj prodaji proizvoda namenjenih bebama. To su varalice, cucle, glodalice, flašice, pumpe za mleko, kozmetika za bebe, tekstil...

Kako kažu u Komisiji, postupci utvrđivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti pokrenuti su protiv društava Yuglob Beograd, "Keprom" Beograd, "Aksa" Beograd, K-Pharma, ZU apoteka Beograd i ZU apoteka Kraljevo, kao i protiv veledrogerija "Farmalogist" Beograd, "Vega" Valjevo, "Lekovit" Šabac, "Medikom" Šabac i NS Pharm Novi Sad.

"Komisija za zaštitu konkurencije tokom aprila 2018. godine već je pokrenula dva postupka ispitivanja povrede konkurencije na tržištu bebi opreme. Smatramo da je tržište bebi opreme od izuzetnog značaja za potrošače, kao i za društvo u celini. Uz ove postupke, sprovodimo i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi opreme", navodi se u njihovom saopštenju.

Nedavno je antimonopolska komisija povela istragu protiv dva vodeća uvoznika i distributera opreme za bebe, i to protiv firme "Keprom" i "Juglob", ne bi li uspela da dokaže da li su se oni dogovarali sa trgovcima o cenama. I dok se istraga vodi, i svi su upoznati sa tim, nikome ne pada na pamet da spusti cene bebi opreme.

Srbija spada među najskuplje države u regionu kada je bebi oprema u pitanju. Cene su često i duplo veće nego kod komšija, a kvalitet je daleko ispod onog koji se prodaje u zemljama EU. Zato i ne čudi što naši građani, sve više idu u inostranstvo po garderobu, kolica i drugu opremu za bebe.

"Ima primera gde postoji napismeno da kolica u maloprodaji ne smeju da koštaju manje od 10.000 dinara, samo više od toga. Ako se dokaže da su se dogovorili, po zakonu mogu biti kažnjeni sa 10 odsto godišnjeg prihoda, kao i zabranom da to više rade, jer je to najozbiljnija povreda zaštite konkurencije", kažu u udruženjima potrošača.

Uvoznici i distributeri, s druge strane, očigledno ne mare mnogo, jer su cene u radnjama i dalje paprene.

"Ukazivali smo i upućivali na jak uvoznički lobi i na generalne zastupnike bebi opreme. Kad vidite da je ona skuplja čak 50 i 100 odsto u odnosu na zemlje odakle dolazi, jasno je da su tu dogovori i kartelska udruživanja", objašnjava za "Novosti" predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović. "Trebalo bi da Komisija za zaštitu konkurencije već ima neke rezultate, ali sve to predugo traje. To je, nažalost, davno napravljeno da postoji jedan uvoznik i jedan generalni zastupnik. Pitanje je šta će biti sa ljudima koji su to već platili."

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.