Univerzitet najavljuje žalbe protiv Zakona o visokom obrazovanju

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet najavljuje žalbe protiv Zakona o visokom obrazovanju

Cene školarina na master i doktorskim studijama ostaju iste u predstojećoj godini, ali će zbog određenog broja budžetskih mesta za koje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne uplaćuje sredstva, fakultetima biti omogućeno da naknadno naplate školarine i studentima na budžetu, najavljeno je na današnjoj sednici Saveta Univerziteta u Beogradu.

Na sednici je takođe ocenjeno da Zakon o visokom obrazovanju čije prelazne odredbe treba da počnu da se primenjuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "veoma problematičan", kao i da je ombudsman univerziteta podneo predstavku Ustavnom sudu u Beogradu zbog spornih odredbi.

Predstavnici Beogradskog univerziteta i studenata saglasili su se da je neophodno hitno delovanje za izmenu Zakona, zbog toga što on uvodi nedovoljno jasnu terminologiju i zbog toga što okončava radni odnos svim profesorima kojima je produžen rok, nezavisno od toga do kada je produžen, a da su oni imali samo šest meseci da ponovo konkurišu za svoja radna mesta.

Beogradski univerzitet je poboljšao svoju međunarodnu vidljivost prisustvom profesora na listi najcitiranijih istraživača i učešćem na međunarodnim skupovima i konferencijama, naveo je rektor Beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević. "Beogradski univerzitet je u 2017. godini uvećao broj studijskih programa za 13, na 350, preko 21.000 studenata sva tri nivoa studija je upisalo nastavu... tako da Univerzitet sada ima oko 100.000 studenata. Iste godine je izdato oko 15.000 diploma, više od 450 doktorata, a izglasano je i 137 redovnih, 14 vanrednih i tri emeritus profesora", dodao je Bumbaširević.

Komentarišući pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, savet se saglasio da pad na 301. mesto ne treba previše da zabrinjava, zato što ne predstavlja drastičnu razliku, ali da treba obratiti pažnju na budući rad.

"Broj objavljenih naučnih radova je veći nego 2016. godine, ali i drugi univerziteti postoje, i oni rade i napreduju. To ne znači da treba da nastavimo da se trudimo", ocenio je Bumbaširević.

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević je naveo da je jedan od velikih nedostataka ukidanje ministarstva za nauku koje je trebalo da unapredi i sistem visokog obrazovanja, što tumači i politikom koja ne uvaža obrazovanje. Na sednici je usvojena inicijativa da jedna ulica u Beogradu dobije ime zadužbinara Luke Ćelovića-Trebinjca i da se kod hotela Bristol, čiji je on osnivač, podigne njegov spomenik.

Tokom sednice je navedeno da će ove nedelje biti dovršena proslava 210 godina od osnivanja Velike škole, koja je preteča Beogradskog univerziteta.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

DOBRA VEST ZA STUDENTE Savet BU: Nema poskupljenja školarina

Izvor: Blic, 11.Sep.2018, 10:14

Školarine na svim fakultetima Beogradskog univerziteta za samofinansirajuće studente ostaju iste kao i prošle godine. Školske 2018/2019 studijske programe upisalo je 21.000 studenata, od čega je njih 14.000 upisalo studije prvog nivoa, a u prethodnoj godini izdato je 15.000 fakultetskih diploma.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.