Izvor: Radio 021, 03.Jan.2019, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukupno 113 partija u Srbiji, dve preregistrovane i jedna nova prošle godine

U registar političkih stranaka Srbije upisano je 113 partija, od kojih je u 2018. jedina novoupisana Vlaška stranka Most, dok su dve stranke preregistrovane.

Da bi stranka bila upisana u registar potrebno je, između ostalog, prikupiti 10.000 potpisa građana, ali dve partije - Srpski patriotski savez i Stranka moderne Srbije koje su se 2018. godine pojavila na političkoj sceni umesto registracije odlučile su se za preregistraciju, odnosno preuzimanje nekih već postojećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << partija, kojima su promenile ime.

Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića nastao je preregistracijom već postojeće partije Pokreta ujedinjenih lokalnih samouprava (PULS), koja je osnovana u Kraljevu 2010. godine.

Socijaldemokratski savez osnovan 2011. godine preregistrovan je u Stranku moderne Srbije, ali rukovodstvo nije promenjeno u potpunosti. Na čelu je i dalje Nebojša Leković, bivši funkcioner Nove demokratije Dušana Mihajlovića, a pridružili su mu se bivši poslanici Dosta je bilo i Pokreta centra Tatjana Macura i Aleksandar Stevanović, koji u Stranci moderne Srbije čine trojno predsedništvo.

Na sličan način i Narodna partija Vuka Jeremića je registrovana 2017. godine. Nastala je preregistracijom Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića, koji je ostao u novoj stranci gde obavlja funkciju prvog potpredsednika stranke.

U registru političkih partija nalaze se i dalje nekada parlamentarne stranke, koje već duže vreme nisu aktivne, a među kojima su i Demohrišćanska stranka Srbije na čijem je čelu bio Vladan Batić, a sada njegova ćerka Olgica Batić.

U registru su i Ujedinjeni regioni Srbije, čiji je zastupnik i dalje Mlađan Dinkić.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.