Izvor: Radio 021, 23.Feb.2019, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta osuđujuća presuda anesteziologu zbog smrti trogodišnje devojčice

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je anesteziolog Stanoje Glišić bio osuđen na tri godine zatvora zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi kao odgovoran za smrt trogodišnje Anje Grahovac, i naložio da mu se ponovi suđenje pred beogradskim Višim sudom.

Sud je međutim potvrdio deo presude kojom su zbog nedostatka dokaza, oslobođeni od optužbi za krivično delo "teško delo protiv zdravlja ljudi" oftalmolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije "Ilić", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koja je od klinike "Perfekta" iznajmila salu za operaciju, zatim suvlasnik klinike "Perfekta" Dejan Milutinović (43) i Milan Vasiljević koji je bio optužen za pomaganje u izvršenju pomenutog krivičnog dela.

Anja Grahovac operisana je 21. maja 2007. godine od katarakte, a preminula je dve nedelje kasnije, 4. juna, usled oštećenja na mozgu izazvanih manjkom kiseonika pri operaciji.

Glišić je optužen za krivično delo "teško delo protiv zdravlja ljudi, jer je očigledno nesavesno postupao i nije blagovremeno preduzeo neophodne radnje nakon poremećaja stanja devojčice".

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda za Glišića ukinuta jer u tom delu sadrži bitne povrede odredbi krivičnog postupka s obzirom na to da su razlozi koji su dati u istoj nejasni i međusobno protivrečni, te da nisu utvrđene odlučne činjenice od kojih zavisi pravna kvalifikacija krivičnog dela.

Prvostepenom sudu je naloženo da u ponovnom postupku otkloni bitne povrede odredaba krivičnog postupka na koje mu je ukazano, nakon čega će biti u mogućnosti da pravilno i u potpunosti utvrdi činjenično stanje, pa će prvenstveno na jasan i pouzdan način utvrditi uzročno-posledičnu vezu između Glišićevih radnji i nastale posledice.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.