Izvor: Radio 021, 26.Jan.2021, 14:33

Udruženja pisala Nedimoviću: Sprečiti uzurpaciju vodnog i priobalnog zemljišta, između ostalog i u Novom Sadu

Nekoliko udruženja, inicijativa i organizacija pisalo je ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislavu Nedimoviću sa inicijativom da se u što kraćem roku omogući usklađivanje Zakona o vodama sa evidencijom katastra nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, kako bi se pod hitno počelo razgraničavanje vodnog zemljišta i obustavila nezakonita prodaja i uzurpacija vodnog i priobalnog zemljišta, kakva se, između ostalog dešava i na području novosadskog priobalja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Vodno zemljište ne postoji u katastru zato što Ministarstvo poljoprivrede, koje je bilo dužno da utvrdi njegove granice, to nije učinilo. Pre dve godine pisalo se o nekontrolisanom kopanju šljunka u priobaljima što je povećalo posledice poplava, a što je posledica činjenice da nisu utvrđene granice vodnog zemljišta, pa se šljunak kopa na mestima koja se vode kao poljoprivredne i građevinske parcele za šta vodni inspektori nisu nadležni", navodi se u pismu upućenom Nedimoviću.

U pismu, između ostalog, piše i da je osim nekontrolisane eksploatacije priobalja koja prolazi nekažnjeno, druga posledica nepostojanja granica vodnih područja jeste mogućnost da se delovi obala prodaju privatnicima.

Udruženja pozivaju nadležno ministarstvo da sprovede neophodne korake ka "otklanjanju pravnog vakuma koji je stvoren ovakvom neusklađenošću". U suprotnom, naglašavaju, biće prinuđeni da iskoriste sve pravne mehanizme da problematizuju ovu temu "koja dovodi do svakodnevne zloupotrebe javnih dobara, a od koje korist imaju jedino privilegovani pojedinici i pravna lica".

Pismo o Namerama by Dragana Prica Kovačević on Scribd

Podsetimo, kako je 021 juče pisao, ovaj problem postoji i u Novom Sadu, gde vlasništvo nad vodnim zemljištem ima nekoliko privatnih lica, a jedno od tih preduzeća čak drži i jedan krak Dunavca. Ovo područje namenjeno je za izgradnju takozvanog "Novog Sada na vodi". Opširnije na OVOM LINKU.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.