UN: Severnoj Koreji potrebni hrana, lekovi i čista voda

Izvor: Radio 021, 13.Jul.2018, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Severnoj Koreji potrebni hrana, lekovi i čista voda

Oko 20 odsto dece u Severnoj Koreji je neuhranjeno, a polovina dece u ruralnim oblastima pije nebezbednu vodu.

To je rekao zvaničnik UN Mark Loukok koji je u poseti toj zemlji.

"U poslednjih 20 godina postignut je priličan napredak, ali značajni humanitarni izazovi ostaju", rekao je Loukok, zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja.

UN pokušavaju da prikupe 111 miliona dolara potrebnih za zadovoljenje potreba oko šest miliona Severnokorejanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za zdravstvenim uslugama, vodom, hranom i higijenom. Do sada je prikupljeno svega 10 odsto tog iznosa, zahvaljujući donacijama Švedske, Švajcarske i Kanade, naveo je Loukok.

On je kazao da je procenat dece u Severnoj Koreji koja pate od neuhranjenosti pao na 20 sa 28 odsto koliko je iznosio 2011. godine, ali da je i dalje visok.

"Prevelika količina vode je zagađena, što dovodi do bolesti i ugrožava razvoj prevelikog broja dece", kazao je Loukok.

Dodao je da, uz neuhranjenost i zagađenu vodu, problem predstavlja i manjak lekova i medicinskih zaliha i opreme. Jedna bolnica koju je posetio imala je dovoljno lekova za samo 40 od 140 pacijenata obolelih od tuberkuloze.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.