Izvor: Radio 021, 20.Sep.2019, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Temerinu neplanski napravljena laguna za prečistač, posle nekoliko meseci pukao bedem

Od kada je početkom meseca na dva mesta pukao bedem na laguni prečistača za otpadne vode u Temerinu, pojavile su se sumnje u sam kvalitet radova na laguni, kao i u funkcionisanje prečistača.

Naime, kako navode sagovornici 021, laguna je napravljena bez projekta i bez javne nabavke. Tvrde, da su nadležni rekli da projekta nema, a da je posao rađen isključivo uz javnu nabavku. Ipak, jedina nabavka koja je u vezi sa prečistačem, a dostupna je na Portalu javnih nabavki odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se na pripremne radove na lokaciji prečistača.

Dok su u prvoj verziji konkursne dokumentacije pripremni radovi podrazumevali obeležavanje terena, skidanje sloja humusa i nasipanje terena, u dopunjenoj verziji pojavila se napomena u kojoj se navodi da predmetna pozicija služi za prihvat viška mulja do izgradnje i puštanja u rad planiranog postrojenja.

"Ta javna nabavka je sporna u tome što oni tvrde da za izgradnju te treće lagune čiji su bedemi probijeni nije postojao projekat, ali je postojala javna nabavka. Oni tvrde i da je to ta javna nabavka. Međutim, vi kad čitate tu javnu nabavku vidite da je u pitanju prihvatilište za mulj, što nije isto. Prihvatilište za mulj se nalazi na početku kada se odvaja ta materija, onda ta voda ide kroz prečistač, pa u prvu, drugu i treću lagunu. Znači laguna je nešto što skuplja prečišćenu vodu, a ne prihvatilište za mulj. Tu je u stvari nastao problem i vi kad pročitate 'pripremni radovi na prečistaču' ne znate kakvi su to radovi i za šta služe", kaže za 021 Tanja Radovanović, predsednica opštinskog odbora Demokratske stranke u Temerinu.

Ona dodaje da je naročito problematično što niko ne zna šta su ti pripremni radovi podrazumevali i da li su završeni.

"Ne znamo ni šta je trebalo da se radi, a odlagalište za mulj je iskopano kako je iskopano. Međutim, ta zemlja koja je iskopana koja je trebalo da se naspe na taj bedem oko tog prihvatilišta za mulj ona je raspoređena na toj trećoj laguni na kojoj je došlo do pucanja bedema", navodi Radovanović.

Šef opozicione odborničke grupe "Zajedno za naš Temerin" Robert Karan kaže za 021 da su se nadležni "poigrali" sa sredstvima koja su postojala za prečistač.

"Podignut je kredit da bi se izgradio prečistač, na kraju su ta sredstva preusmerena za uređenje Temerina. Iako je taj projekat stopiran, taj novac nije vraćen za namenu. Došli smo u situaciju da su u krugu postrojenja počeli zemljani radovi za temelje, a od te zemlje je direktno na travu nasuta ta improvizovana treća laguna, bez ikakve pripreme", zaključuje Karan.

Pucanje bedema, sanacija i dodatni troškovi

Kada je 5. septembra pukao bedem na dva mesta (čitajte o tome u našoj priči OVDE) i kada su se izlile otpadne vode na zemljište oko lagune, sanacija je urađena dan kasnije, sagovornici 021 kažu, "na brzinu".

Karan kaže da ta improvizovana brana može da izdrži, ali samo neko vreme.

"To je rešeno na takav način da zapravo ništa nije rešeno. Ubačeno je crevo koje vodu iz lagune ispumpava na livadu", zaključuje.

Prvo je tom poslu prvo pristupila jedna temerinska firma, a onda je firma koja je bila zadužena za pripremne radove "Žaki komerc" takođe izašla na teren, kaže Radovanović.

"Sanacija je morala biti plaćena iz budžeta, bar ovoj temerinskoj firmi jer ona nije pod ugovorom u vezi sa ovim prečištačem, pa samim tim nema ni obavezu da u garantnom roku sanira oštećenja. Koliko je to fakturisano, to ćemo tek da saznamo", navodi ona.

Na sam tender za pripremne radove javile su se tri firme, od kojih je posao dobila firma "Žaki komerc" iz Kikinde zbog toga što je ponudila najnižu cenu (737.080 dinara). Neobično je, međutim, to što je vrednost radova koju je ponuđač naveo duplo niža od procenjene vrednosti radova (1.666.667 dinara), a i značajno niža od druge dve ponude. Po Zakonu o javnim nabavkama, kada firma koja se javlja na konkurs ponudi cenu znatno nižu od očekivane, naručilac bi trebalo da traži dodatna objašnjenja i garancije da se uveri da ponuđač može da obavi posao za koji se javio. Nije poznato da li je Opština Temerin tražila tu dodatnu dokumentaciju.

Sagovornici 021 naglašavaju da je radove radila ista firma koja je prethodno bila angažovana za sanaciju kada je gorela deponija i pretpostavljaju da je cena toliko niža jer je došlo do nekog dogovora između izvođača i opštine. Koliko je to ekonomski isplativo za izvođača nije jasno.

"Ta sanacija deponije koštala je građane Temerina tri miliona dinara koja su na osnovu proglašenja vanredne situacije izdvojena iz budžeta. Mi smo tada podneli i krivične prijave i ti postupci još traju", kaže Karan.

Isti izvođač nedavno je dobio i posao podizanja obodnog nasipa na deponiji u Temerinu.

Rebalansom budžeta umanjena sredstva za prečistač

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je u oktobru prošle godine da je dogovorena pomoć Opštini Temerin za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Tada je navedeno da će realizacijom projekta, žitelji Temerina dobiti prečistač otpadnih voda I faza od 18000 ES (ekvivalent stanovnika), znatno većeg kapaciteta u odnosu na sadašnji od 2400 ES, čime bi trebalo da budu unapređeni sanitarni uslovi i život građana, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

U skladu sa tim u budžetu Opštine Temerin za 2019. godinu planirana je prva faza izgradnje prečistača koja bi iznosila 40 miliona dinara (plus po 140 miliona u naredne dve godine). Ovaj budžet doživeo je dva rebalansa, a drugi je smanjio davanje za ovu svrhu u 2019. godini na samo 20 miliona. Nije poznato kako će to uticati na proces izgradnje prečistača i šta će ove godine biti urađeno, s obzirom na to da je dostupno duplo manje novca.

Inače, drugi rebalans budžeta opštine doneo je i mnoge druge izmene kada su u pitanju izdvajanja za pojedinačne projekte. Opširnije o tome čitajte u našoj priči OVDE.

Niko iz opštinske uprave, opštinskog veća za komunalne poslove i JKP Temerin nije želeo da komentariše kvalitet radova, ni spornu javnu nabavku.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.