Izvor: Radio 021, 23.Feb.2020, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se parovi najčešće razvode posle godinu dana braka

U subotu se venčali u sredu razveli, neobična vest o kratkotrajnom braku mladenaca iz Trebinja obišla je region. Statistika u Srbiji ne beleži ovako kratko trajanje braka.

Tri dana bračnog staža - toliko su uspeli da sakupe mladenci rekorderi iz Trebinja. Koliko su česti brakovi od nekoliko dana u Srbiji reporteri RTS su se raspitivali u Republičkom zavodu za statistiku.

"Ovako kratko trajanje braka mi ne prikazujemo. Informacija da je to samo jedan brak upućuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na činjenicu da to nije pojava, ali u Srbiji se godišnje razvede od 400 do 440 brakova koji su trajali kraće od jedne godine", kaže Gordana Bjelobrk, načelnica Odseka za demografiju Republičkog zavoda za statistiku.

Da mnogi odluče da stave tačku na zajednički život već posle godinu potvrđuje i psihoterapeut Ljubica Bogetić. Kaže da je i tada najveća verovatnoća za bračni brodolom.

"Najčešće bude kada se rodi prvo dete, to je posle tih godinu dana kada dete već ima godinu dana. Ali neka krizna tačka braka jeste sedam godina, i to su dva najčešća razloga zašto mi neko dođe. Ljudi su sve otvoreniji za razgovor za razliku od ranije kada je bilo da  čim neko ide kod psihoterapeuta, to znači da je lud", ističe Ljubica Bogetić, psihoterapeut.

Stručnjaci poslednjih godina primećuju tendenciju porasta broja razvoda. Ne razvode se samo novopečeni mladenci već sve češće to čine i oni čiji su brakovi trajali duže od 25 godina.

"U Srbiji brak prosečno traje 13,6 godina pre nego što se razvede, a 2000. je trajao 12 godina u proseku. Ono što je zanimljivo je da duže traju brakovi bez dece nego brakovi sa decom. Kada govorimo o teritoriji odnosno o regionu, najveći broj razvoda je u regionu Vojvodine i u Beogradu, a najmanji broj razvoda je u regionu Šumadije i zapadne Srbije", ukazuje Gordana Bjelobrk.

Prema poslednjim podacima iz 2018. u Srbiji je sklopljeno oko 36.000 brakova, dok se istovremeno svaki četvrti završio razvodom.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.