Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 22:55

"U Srbiji nema eskponencijalnog porasta broja zaraženih i umrlih"

Načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti u Beogradu Goran Stevanović rekao je da u Srbiji nema eskponencijalnog porasta broja zaraženih i umrlih, kao i da "što se tiče svih epidemijskih kriva stojimo onako kao smo pokušavali da uradimo".

"Šta će se dešavati u budućnosti zavisi od nas, odnosno od malog procenta sugrađana koji misle da se zaraza neće desiti njiima i drugima. Kada imate zarazne bolesti koje idse prenose sa čoveča na čoveka, onda nije neodgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samo prema sebi, nego i prema drugima“, poručio je Stevanović, a preneo Insajder.

Rekao je i da dužina lečenja zaraženih traje i nekoliko nedelja od početka infekcije.

Zamenica direktora Insituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla da Srbija ne treba da se poredi sa zemljama u kojima se u ovom trenutku odigravaju najgori scenariji.

"Kod nas je mnogo manja učestalost obolevanja i smrtnih ishoda, čak i do 10 puta. Teoretski kada bi svi ponašali odgvorno, da se ne prenese infekcija i da se niko ne zarazi, čim bi istekao period inkubacije virusa ne bismo imali više nijedan slučaj. To bi bilo 15. dana od danas", rekla je Kisić Tepavčević.

Poručila je i da je sada ključan momenat za odgovornost.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević nije odgovorila na precizno pitanje o broju zdravstvenih radnika u bolnici u Ćupriji.

"Obolevanje zdravstvenih radnika je deo profesionalnog rizika i nije neuobičajno. Na početku se većina zarazila van zdravstvenog sistema, što je u toj konkretnoj situaciji koju pominjete. Suština je prepoznati da se izoluje i da ne može da prenese na pacijente. Suština je ne broj zaraženih, jeste i to bitno, ali je suština da ne dozvolimo da prenese na pacijente, a to se nije desilo" , rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Dodala je da je ključno da se svi zdravstveni radnici za koje je potvrđeno ili se sumnja da su oboleli izoluju i da se zbog toga radi preraspodela radnika.

Autor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.