U Amazoniji otkriveno skoro 400 novih životinjskih vrsta

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2017, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Amazoniji otkriveno skoro 400 novih životinjskih vrsta

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu.

Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

U izveštaju Svetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog instituta za održivi razvoj Mamiraua, objavljenog u Sao Paulu, autori upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.

Rikardo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i seču šume.

"Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja pre nego što uopšte saznamo za njih", rekao je Melo.

Izveštaj se pojavio u vreme oštre debate u Brazilu povodom vađenja rude u prirodnim rezervatima. Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsednik Mišel Temer su protivnici opisali kao "najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina". Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa. Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.