Izvor: Luftika.rs, 03.Mar.2021, 18:00

U 64. je rodila blizance, a sud joj ih je oduzeo jer nije sposobna da brine o njima

Španski Vrhovni sud oduzeo je blizance 69-ogodišnjoj Mauriciji Ibanjez, a deca su od strane socijalne službe smeštena u hraniteljsku porodicu. Ova odluka uzburkala je javnost u ovoj zemlji jer je sud presudio da Mauricija nije u stanju da brine o svojoj deci iako je ona u tim godinama začela uz pomoć veštačke oplodnje.
Mauricija Ibanez koja sada ima 69 godina, pre četiri godine je uz pomoć veštačke oplodnje postala mama blizanaca. Rizična i zakasnela trudnoća ipak je uspela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ali čim ih je rodila, decu je preuzela socijalna služba uz obrazloženje da majka nije sposobna da brine o njima.
U sistemu socijalne služne pored blizanaca nalazi se i Mauricijina ćerka, koja ima 11 godina, a koju su oduzeli od majke 2014. godine.
Španski sud je u ponedeljak doneo presudu da Mauricija nije sposobna da se brine o deci.
Ovom odlukom okončana je pravna bitka koja je trajala četiri godine. Mauricija je na sve načine pokušala da vrati decu, blizance Gabrijela i Mariju, koje je rodila nakon veštačke oplodnje u Americi.
Sud navodi da majka nije mogla na kvalitetan način da sarađuje sa socijalnom službom i da je to takođe škodilo deci. Ponovili su da je presuda zasnovana na proceni stručnjaka, a ne na osnovu Mauricijih godina, ni njenog mentalnog zdravlja.
U saopštenju suda u Burgosu, odakle je Mauricija, u vreme njihove prve presude stoji da majčine karakterne crte značajno utiču na psihosocijalni razvoj mališana. Kažu da deca žive u izolaciji bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice, kao i bez podrške društva.
Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalna služba ih je smestila u udomiteljsku porodicu nedugo nakon rođenja. Ibanez je potpisala sa socijalnom službom dokument u kom je navela da će angažovati pomoćnicu, koja će biti tu da sa njom vodi računa o deci i domaćinstvu, prenosi Blic žena.
Ali, samo 10 dana nakon izlaska iz porodilišta u kom je bila mesec dana, vlasti su zaključile da su blizanci u velikom riziku.
– Kada se vratila kući, tim je pratio njen napredak i svi izveštaji pokazuju da bi deca trebalo da odrastaju u drugačijem okruženju – rekao je tada predstavnik za štampu socijane službe u Burgosu.
Surova životna bitka Đorđa, uz čiju smo priču plakali u filmu “Otac”

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Rodila blizance u 65. godini, sud joj oduzeo djecu

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2021

Maurisija Ibanjez (69) prije četiri godine zahvaljujući uspješnom postupku potpomognute oplodnje rodila je blizance, ali mališane je odmah preuzela socijalna služba uz obrazloženje da majka nije sposobna da se brine o njima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.