Tuku nas i otimaju novac za užinu

Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuku nas i otimaju novac za užinu

NOVI SAD - - Išla sam sa bratom u prodavnicu kada su nam dvojica starijih momaka preprečili put. Mene su gurnuli, a brata uhvatili i pretili mu da će ga prebiti ako im ne da sav novac. Dao im je sve što smo imali, pa su pobegli - kaže Sonja Milić, učenica šestog razreda Osnovne škole „Ivo Lola Ribar". Ona dodaje da je većina njenih drugara iz razreda bila u sličnim situacijama, pa su rešili da se na časovima građanskog vaspitanja bave iskorenjivanjem nasilja u lokalnoj zajednici. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Dosad su bili u policiji, a svoje mišljenje izneli su i lično gradonačelniku Igoru Pavličiću.

Tatjana Surdučki, nastavnica građanskog vaspitanja škole „Ivo Lola Ribar", kaže da je nastavnim planom za šesti razred predviđeno da se đaci bave prepoznavanjem problema u lokalnoj zajednici, a učenici odeljenja šesto četiri smatraju da su im najveći problem napadi pred školom i otimanje para za užinu. Kako sami pričaju, većinu njih su stariji učenici napadali na igralištu, na putu do škole ili prodavnice.

- Nadamo se da ćemo preko medija i razgovorima sa policijom, ljudima koje su nasilnici ozbiljno povredili, sudijama i Centrom za socijalni rad uspeti da skrenemo pažnju na ovaj problem i da utičemo na sve Novosađane da se odlučno bore protiv nasilja. Trebalo bi da bude više policajaca na dužnosti i da nas brane od siledžija i brinu o bezbednosti svih ljudi. Mene su neki stariji dečaci u autobusu napali, hteli da me tuku i da mi uzmu novac za užinu, a niko im ništa nije rekao - priča Marko Ničić, jedan od 20 učenika VI/4 odeljenja.

On i njegovi drugari žele da svima ispričaju šta doživljavaju. Do sada su pričali sa gradonačelnikom u njegovom kabinetu, poverili se zaposlenima u Policijskoj upravi dok su ih anketirali, a sledeće nedelje sastaće se i sa predstavnicima Centra za socijalni rad. Pre toga, da bi mogli da pričaju o onome što ih tišti, vredno su sakupili podatke iz novina, sa interneta, televizije, razgovarali o svojim iskustvima...

- Išli smo u novinske kuće, a jedna grupa naših drugara je i razgovarala sa gradonačelnikom. Većina nas je lepo primila, a ove godine smo uspeli da uđemo i u policiju. Sledeće nedelje idemo i u Centar za socijalni rad - priča učenica Sara Havzi.

U samoj školi više nemaju problema sa nasiljem, a kako kažu, svima je laknulo kada su ih prošlog maja napustili osmaci koji su ih maltretirali na odmorima. Nadaju se da će ih, kada prikupe sav materijal i dostave zaključke i probleme nadležnim službama, oni razumeti i pomoći im da reše problem svih Novosađana.

- Trebalo bi da se svako bori protiv nasilja i da kada vidi da nekog maltretiraju na ulici ili bilo gde, da pomognu, a ne da se prave ludi - kaže učenik Miroslav Ninkov.

Škola „Ivo Lola Ribar" i ranije je uspevala da na časovima građanskog vaspitanja istera pojedine probleme na čistac. Izdejstvovali su čak i ležećeg policajca ispred škole.

- Ovakvim aktivnim radionicama, deca su ranijih godina izdejstvovala ležećeg policajca kod škole i uklonila kontejnere kojima tu nije bilo mesto. Sigurno će i ova deca biti uspešna - priča Tatjana Surdučki, nastavnica građanskog vaspitanja.



Sređuju igrališta i brinu o psima lutalicama

Ostala odeljenja šestog razreda škole „Ivo Lola Ribar" bave se zapuštenim igralištima, a njihovi drugari iz VI/1 i VI/2 uhvatili su se u koštac sa problemom pasa lutalica.

- Čuli smo da „Čistoća" pse pokupi sa ulice i samo tri dana čekaju da se neko javi, a ako ih niko ne preuzme uspavaju ih. To je užasni i stvarno želimo da utičemo i na vlasnike životinja, ali i na grad koji bi trebalo da napravi azil za pse - kaže Anđelija Petrović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.