Tržišna utakmica: Suncokretovo ulje za 80 dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2009, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržišna utakmica: Suncokretovo ulje za 80 dinara

NOVI SAD - Generalni direktor "Viktorija Grupe" Nikola Vujačić izjavio je danas u Novom Sadu, na promociji novog proizvoda fabrike "ViktoriaOil", jedne od sedam firmi te kompanije, da će cena litra "iskon" suncokretovog jestivog ulja u prodavnicama biti oko 80 dinara i da je to stvarna tržišna cena.

"Radi se o stvarnoj tržišnoj, a ne dampinškoj ceni jestivog ulja. Zahvaljujući najsavremenijim mašinama, modernoj tehnologiji i niskim proizvodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << troškovima, u stanju smo da stvorimo profit i sa fabričkom cenom od 71 dinar, a očekujemo da u maloprodaji ona neće biti skuplja od 80 dinara po litri", dodao je Vujačić na konferenciji za novinare u Master centru Novosadskog sajma.

Konkurentnost

Fabrika u Šidu je do sada proizvodila samo sirova i rafinisana ulja, proteinsku sačmu i biodizel. Juče je puštena u rad i savremena linija francuske firme "SIDEL", kapaciteta 14.400 boca jestivog ulja na sat, odnosno 124 miliona litara godišnje.

"Time smo otvorili novu stranicu u prerađivačkoj industriji Srbije, jer smo apsolutno po svemu, znači i po kvalitetu i cenama, postali konkurentni na evropskom, pa i svetskom tržištu", istakao je Vujačić.

Pola kući, pola u izvoz

Odgovarajući na pitanje novinara, on je naglasio da tako niskim cenama ulja "niko nije oštećen", odnosno da proizvođači suncokreta, soje i uljane repice ne dobijaju manje od cena na tržištu u datom trenutku.

Prema računici "ViktoriaOila", potrošačima u Srbiji je godišnje dovoljno 100 miliona litara jestivog ulja, što znači da bi ta fabrika mogla da podmiri sve domaće potrebe. Objektivno se, međutim, računa sa osvajanjem polovine srpskog tržišta, dok će ostalo ići u izvoz.

"Iskon" je već krenuo ka Italiji, Švajcarskoj i Austriji.

"Mogu slobodno da kažem da je naša kompanija najveći prijatelj srpskih seljaka, jer godišnje otkupljujemo više od milion tona sirovina. Ugovorenu proizvodnju ćemo plaćati po tržišnim uslovima i u 2010. godini", zaključio je Vujačić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.