Tribina o ulozi političke elite iz Vojvodine u donošenju Vidovdanskog ustava u KCNS

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina o ulozi političke elite iz Vojvodine u donošenju Vidovdanskog ustava u KCNS

Tribina "Uloga srpske političke elite iz Vojvodine u donošenju Vidovdanskog ustava Kraljevine SHS 1921" održaće se u ponedeljak, 12. decembra na "Tribini mladih" kulturnog centra Novog Sada.

Predavač će biti prof. dr Saša Marković.

Odlukama "Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji", Vojvodina (Banat, Bačka i Baranja) je postala sastavi deo Kraljevine Srbije.

Politički, ustavni i nacionalni proces konstituisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << jugoslovenske države otpočeo je već decembra 1918. godine. Predstavnici srpske političke elite, predratne Radikalne stranke i pristalice stvaranja demokratske stranke aktivno su se uključili u ovaj proces.

Različiti pogledi u vezi sa ustavno-pravnim identitetom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca uslovili su novu disperziju stranačko-političkog života u Vojvodini. Proces donošenja ustava novoformirane države bio je određen centralističkim i federalističkim pristupima. Među vojvođanskim političkim akterima prevladavalo je stanovište o čvrstom ustavnom i nacionalnom jedinstvu jugoslovenske države. Jaša Tomić, Aleksa Ivić, Jovan Lalošević su bili korifeji ovog stava.

Predavanje će početi u 18 časova.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Tribina "Srpska Vojvodina i njen doprinos kulturi" u KCNS

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2016

Tribina "Srpska Vojvodina i njen doprinos kulturi" održaće se u ponedeljak, 12. decembra na "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada...Predavač će biti dr Miloš Savin...Tokom srpskog pokreta i revolucionanih kretanja 1848-1849. godine proglašena je Srpska Vojvodina sa svojim autonomnim organima...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.