Izvor: Radio 021, 24.Jun.2019, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toplotni talas širom Evrope: Francuska spremna za novi temperaturni rekord

Dok Srbija muku muči sa kišom, zapad Starog kontinenta bori se sa visokim temperaturama.

Getty ImagesŠirom Pariza postavljene su privremene fontane

Francuska je spremna za toplotni talas tokom kojeg će temperature, prema prognozama, ove nedelje preći 40 stepeni - i potencijalno oboriti junski rekord.

Očekuje se da će temperatura najviša biti u četvrtak i petak.

Zapad zemlje - uključujući i Pariz - biće najtopliji.

Postavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su privremene fontane, a javni bazeni radiće duže.

Požari gde im mesto nije Kako je trećina populacije šišmiša nestala za dva dana

Junski temperaturni rekordi narednih dana biće oboreni u Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i Belgiji - a Francuska je delimično zabrinuta zbog opasnosti koju visoke temperature mogu da izazovu.

Ovogodišnje vrućine porede se sa temperaturama koje su zabeležene u Francuskoj u avgustu 2003. godine - kada je umrlo gotovo 15.000 ljudi. Tri najviše temperature u istoriji zabeležene su tokom istog meseca, a najviša od 44,1 stepen bila je 12. avgusta.

Nacionalna meteorološka služba zabrinuta je da temperatura možda neće opasti u nedeljama koje slede - a čak će i noću najniža temperatura biti oko 20 stepeni u mnogim mestima.

https://twitter.com/bbcweather/status/1142880329893646337

Grad Pariz aktivirao je „nivo tri" plana za ekstremne vrućine. Četvrti nivo, koji je i maksimalni, nikada nije korišćen.

Deo plana predviđa pravljenje oko 900 „hladnih mesta" koja imaju niže temperature od obližnjih gradskih ulica - poput parkova, klimatizovanih javnih hala i mesta sa privremenim fontanama. Tokom noći će biti otvoreno 13 dodatnih parkova za ljude koji žele da se rashlade.

Vremenski sistem preko Atlantika stvara visok atmosferski pritisak u regionu, povlačeći topli vazduh iz severne Afrike i Španije i podižući temperature.

Španska meteorološka služba predviđa temperature više od 35 stepeni u većem delu zemlje, a iznad 40 stepeni u centralnom delu.

U Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu i drugim gradovima očekuju se slične temperature - dok će u prestonici u četvrtak skala dostići 38 podeljak Celzijusa.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Toplotni talas širom Evrope: Francuska spremna za novi temperaturni rekord

Izvor: B92, 24.Jun.2019

Dok Srbija muku muči sa kišom, zapad Starog kontinenta bori se sa visokim temperaturama...Francuska je spremna za toplotni talas tokom kojeg će temperature, prema prognozama, ove nedelje preći 40 stepeni - i potencijalno oboriti junski rekord...Očekuje se da će temperatura najviša biti u četvrtak...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.