Izvor: Luftika.rs, 30.Apr.2021, 17:35

Tesla je simbol časti i slobode, a ko su Godfri i Brnabić da mu i ime spominju?

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu, u nekadašnjoj Austrijskoj carevini 28. juna 1856. godine, kako stoji u njegovoj krštenici. Poput mnogih velikih umova sa ovih prostora morao je da napusti svoju domovinu kako bi ispunio svoje izvanredne potencijale. Vekovima se odričemo najboljih među nama i uzdižemo probisvete koji gledaju kako se najbrže okoristiti o ovaj napaćeni narod.
Tesla je bio čovek nauke sa shvatanjima koja i danas predstavljaju pravu misteriju. Nije tajna da se oko njegove >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << nacionalne pripadnosti spore Srbija i Hrvatska, a sada je i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri dolio ulje na vatru izjavom da je Tesla zapravo Amerikanac.
Sila Boga ne moli, pa tako Godfri može da izrekne šta mu je volja i da ne stigne nikakav zvaničan odgovor sa naše strane. Istina je, Tesla je otišao odavde u potrazi za znanjem i ambicijama koje su daleko prevazilazile ovdašnje prilike tog doba, ali nažalost i svakog drugog.
Mihajlo Pupin je takođe primer čoveka koji je otišao preko okeana sa namerom da ne ostane rob i kmet bahatim političarima svog doba. Danas nije ništa drugačija situacija.
Godfri je rekao da grešimo, da smo u zabludi i da je Nikola Tesla ponos američkog društva. Ambasador SAD-a obratio se javnosti prilikom posete aerodromu Nikola Tesla u Beogradu.
– Znam da je Srbe najlakše naljutiti ako drugi kažu da je Tesla njihov po rođenju. Žao mi je, ali grešite i jedni i drugi. Po meni, on je Amerikanac. Ne po rođenju, nego po svom izboru. Ali pre nego što me budete gađali pokvarenim jajima, dozvolite mi da vas podsetim da smo mi Amerikanci ponosni na svoje nasleđe bilo da imamo japanske, meksičke ili srpske korene, ali da volimo i svoj dom – rekao je Godfri, a zatim dodao.
– Isto važi za Nikolu Teslu, čoveka koji je poštovao svoje američko državljanstvo, a nikada nije negirao da je u srcu Srbin – izjavio je Godfri pre nego što je pročitao svoj spisak sa imenima Amerikanaca srpskog porekla koji bi se mogli naći, kako kaže, na repu aviona Er Srbije.
Za njega, Tesla je simbol 140 godina diplomatskih odnosa između Amerike i Srbije.
– Nikola Tesla je simbol inovacije, istrajnosti i značaja obnove i novih početaka. Upravo te reči najbolje opisuju 140 godina srpsko američkih diplomatskih odnosa i to su reči koje treba da nas vode dok gradimo snažniju i bogatiju zajedničku budućnost – prezentovao je Godfri domaćoj javnosti svoja shvatanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti naših međudržavnih odnosa.

Nikola Tesla je bio dar. Otac Milutin, pravoslavni sveštenik, a majka Georgina. Srbi koji su živeli na svojoj zemlji, u tuđoj državi. Ništa naročito se nije promenilo ni skoro dva veka kasnije.
Nikola Tesla je po svemu što znamo o njegovom životu pre svega bio čovek. Ni najveći, ni najumniji, ništa naj, samo čovek svestan svojih mana i vrlina.
Tesla je za mene simbol časti, neshvaćenosti i slobode od okova kapitalističkih zveri koje su ga zbog sopstvenih ugroženih interesa stavili na stub srama. U toj istoj Americi, koja se danas ponosi njegovim pasošem. Sram vas bilo Godfri.
Sram bilo i nas što toliko godina nakon Tesline smrti nismo uspeli da izgradimo državu koja će umovima i genijalcima poput njega omogućiti da ne odlaze odavde, već da ostanu i svoj potencijal ovde dostignu, među svojima.
Sram bilo Hrvate što su dozvolili da neko u njihovo ime pobije tolike članove Tesline porodice. Što su dozvolili da neko u njihovo ime, sa crnom kapom i slovom U, spali crkvu u kojoj je Teslin otac Milutin služio Bogu. Nakon Drugog svetskog rata obnovljena je crkva, da bi ponovo bila srušena tokom ratova devedesetih. Rodnu kuću su mu zapalili.
Svojatati čoveka, sa bilo čije strane, veliki je blam. Bio je, učinio je i otišao od nas krvožednih ka svojoj kosmičkoj svetlosti. Daleko smo od njegovih težnji za slobodnom energijom, za istinskim napretkom i uzdizanjem čoveka kao bića. Ostali smo zarobljeni u blatu, mraku i tami sopstvenih pohlepa, laži i obmana. Kako na globalnom tako i na lokalnom nivou.
Ostavite Teslu na miru.
Nikola Tesla umro je sam i siromašan, na poslednji put ga je ispratilo 2.000 ljudi i dve pesme (ORIGINAL VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.