Tatjana Vojtehovski trpi pritiske od Sindikalne organizacije fabrike Milan Blagojević-Namenska

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2018, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tatjana Vojtehovski trpi pritiske od Sindikalne organizacije fabrike "Milan Blagojević-Namenska"

Urednica emisije "Život priča" Tatjana Vojtehovski i TV Prva izloženi su pritiscima zbog emisije o nesrećama u preduzeću "Milan Blagojević-Namenska" a.d. Lučani, od sindikalne organizacije ove fabrike.

Nezadovljna emisijom "Život priča" o nesrećama u preduzeću "Milan Blagojević-Namenska", sindikalna organizacija ove fabrike je u znak protesta najavila jednočasovni prekid rada 16. oktobra.

Pored toga, Slobodan Nešovanović, vođa smene u ovoj fabrici, jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od sindikalnih rukovodilaca i vodećih lokalnih aktivista SNS-a, preko društvenih mreža zahteva hapšenje Vojtehovske. Tatjana Vojtehovski se u emisiji "Život priča" kroz tri epizode (dve - prošle godine) bavila nesrećom u fabrici "Milan Blagojević-Namenska" a.d. Lučani, u kojoj su poginuli Milimir Milivojević i Milojko Ignjatović, ukazujući kroz svedočenja i dokumentaciju na kršenje zakona i procedara, a posebno na nastojanje rukovodstva fabrike da okrivi mrtve radnike za sopstvenu smrt.

U poslednjoj epizodi, emitovanoj 10. oktobra, gost je bio Marko Mitrović, jedini svedok pogibije svojih kolega. On je u emisiji otvoreno govorio o pritiscima, pretnjama i ucenama koje je trepeo od strane direktora fabrike Radoša Milovanovića.

U saopštenju Odbora Sindikalne organizacije koje su izdali posle treće episode, navodi se da "negativna medijska propaganda koja se vrši preko produkcijske kuće Tatjane Vojtehovski, preti da ozbiljno naruši ugled preduzeća" i da "izrečene laži i klevete idu tako daleko da traže zatvaranje fabrike i glavu Radoša Milovanovića".

"Direktor Milovanović je pristao na razgovor sa nama ali je neposredno pred snimanje naprasno odustao, iako je međuvremenu govorio za RTS, Pink, pa i Danas", izjavila je Vojtehovski.

Ona kaže da najavu obustave rada doživljava kao pritisak ali ne od strane sindikata, već direktora i rukovodstva fabrike. Ona podseća i da je posle prošlogodišnje emisije, umesto direktora, demanti uputila sindikalna organizacija.

NUNS i NDNV pozvaju sindikalno rukovodstvo fabrike "Milan Blagojević-Namenska" a.d. Lučani da prestanu sa pritiskom na slobodu govora i novinarstvo i da više energije usmere na poštovanje radničkih prava i zaštiti njihove bezbednosti. Prema podacima N1 od 1995. godine u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" do danas poginulo je 18 radnika.

Autor: Beta, B92

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.