Tajm: Ličnost godine su oni koji su progovorili o zlostavljanju

Izvor: Radio 021, 06.Dec.2017, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajm: Ličnost godine su oni koji su progovorili o zlostavljanju

One koji su se javno pobunili protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na radnom mestu časopis Tajm proglasio je za ličnost godine.

Ovo priznanje odnosi se na nezvanični pokret #MeToo (#I ja), koji je počeo da se širi posle optužbi za seksualno zlostavljanje iznetih na račun holivudskog producenta Harvija Vajnštajna u oktobru.

Pošto su pojavile optužbe protiv Vajnštajna i drugih muškaraca na položajima za seksualne napade i uznemiravanja, milioni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izneli svoje priče kako su bili meta takvih napada. Tajm je precizirao da tu ubraja i druge žene koje su i pre toga javno progovorile o zlostavljanju na radnom mestu.

Proglašenje ličnosti godine očekivano je sa velikom pažnjom zbog izjave predsednika SAD Donalda Trampa u novembru da će njemu verovatno pripasti ta titula.

Izbor za Osobu godine objavljen je tokom emisije televizije NBC "Danas" čiji jer dugogodišnji voditelj Met Loer nedavno otpušten posle optužbi za seksualno uznemiravanje.

Među finalistima za osobu godine su bili predsednik SAD Donald Tramp, predsednik Kine Si Đinping i igrač američkog fudbala Kolin Kapernik koji je prvi kleknuo tokom izvođenja himne u znak protesta zbog policijske brutalnosti i rasne nejednakosti.

Magazin "Tajm" bira ličnost godine od 1927. godine, uz obrazloženje da se bira "osoba ili grupa ljudi koji su najviše uticali na vesti tokom prethodne godine, na bolje ili gore".

Autor: Beta, Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.