Svečani program 24. i 25. novembra u Novom Sadu povodom stoogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2018, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečani program 24. i 25. novembra u Novom Sadu povodom stoogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Poseban program biće organizovan 24. i 25. novembra u Novom Sadu povodom 100 godina od završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

U Srpskom narodnom pozorištu u subotu, 24. novembra, premijerno će biti izvedena predstava "Svetozar" rađena po tekstu Milovana Vitezovića, a u adaptaciji dramaturga Spasoja Milovanovića. Predstavu režira Jug Radivojević.

Istog dana na Trgu republike od 21 čas biće organizovan tročasovni koncert.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Program obeležavanja nastavlja se 25. novembra otvaranjem Muzeja prisajedinjenja Vojvodine, dok će na Trgu republike biti otkriven spomenik kralju Petru I.

Istog dana održaće se Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije, Republike Srpske, predstavnika regija i gradova sa kojima AP Vojvodina i Grad Novi Sad imaju potpisane sporazume o saradnji.

Tokom 24. i 25. novembra u centru Novog Sada biće postavljena multimedijalna izložba "1918".

U Matici srpskoj 2. novembra održaće se naučni skup, na kome će se razmotriti složeni istorijski procesi u oblasti politike, ideologije i kulture koji su doveli do nacionalnog ujedinjenja, dok će u organizaciji Univerziteta Novi Sad, na Pravnom fakultetu, biti organizovan naučni skup na temu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

U pripremi je i jubilarna edicija "Srpska književnost o Velikom ratu", koju Pokrajinska vlada realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, a koja ima za cilj da kroz romane, pesme, drame i pripovetke prikaže veličinu pobede i stradanja srpskog naroda.

Na Radio televiziji Srbije, krajem septembra počinje emitovanje serijala "Velikani srpske Vojvodine" u 28 epizoda. Projekat je u finansirala Pokrajinska vlada. Serijal prati događaje i ličnosti koje su u prošlosti presudno uticale na život srpskog i drugih naroda poput Save Tekelije, Karlovačke mitropolije, Matice srpske, Đorđa Natoševića, Konstantina Bogdanovića, Branka Radičevića, Milice Stojadinović Srpkinje, Đure Jakšića, Jovana Subotića i drugih. Serijal je režirao Ivan Živković, scenaristkinja je Maja Uzelac, a stručni konsultanti na pisanju scenarija bili su prof. dr Ljubomirka Krkljuš, prof. dr Nikola Strajnić i istoričari dr Žarko Dimić, Đorđe Srbulović i Đorđe Bošković.

Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije obezbedili su finansijska sredstva za snimanje igranog filma i serije u 10 epizoda, po scenariju Milovana Vitezovića a u produkciji Košutnjak filma i Zilion filma.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.