Izvor: Radio 021, 11.Avg.2019, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više roditelja primenjuje metod odgoja u kojem deci ne govore "ne"

Zaključavajući vrata WC-a iza sebe majka troje dece Natali Braun duboko diše i pokušava da povrati smirenost. Upravo su sedmogodišnja Blubel, četvorogodišnji Maksimilijan i dvogodišnja Merigold razlog zbog kog se odlučila da se sakrije u toaletu.

Naime, ona je odlučila da svoju decu odgaja na potpuno drugačiji način od onog kako su nju vaspitali njeni roditelji. Uprkos povremenom bezobraznom ponašanju njene dece, ona ne želi da viče na njih niti da ih udara. Drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rečima, Natali praktikuje povezujuće roditeljstvo i upravo zato kada shvati da su joj živci tanki povlači se u osamu.

Tek kada se dovoljno smiri obavlja konstruktivan razgovor s decom i trudi se da im objasni zašto nije u redu čupati drugu decu, bacati daljinski ili nešto treće.

Umesto da disciplinuje decu kao što su to činile generacije pre, Natali je među rastućom grupom roditelja koji prihvataju takozvani nežni pristup, gde detetu strpljivo objašnjavate posledice njegovog ponašanja, umesto da kažete "ne" ili podižete glas, piše "Daily Mail".

Takođe, pobornici ove filozofije, odnosno načina vaspitanja, tvrde kako decu nikada ne smete nazivati bezobraznom jer tako narušavate njihovo poverenje prema vama.

Da je ovaj način sve prihvaćeniji potvrđuje i činjenica da su pojedini vrtići zabranili nazivanje dece bezobraznom, baš kao što se i kazne ili stolice za razmišljanje koriste sve manje.

"Reč 'ne' decu ne uči ničemu. Ako roditelji izgube kontrolu i decu označe kao bezobraznu, to znači da oni sami ne znaju kako da kanališu sopstvene emocije", dodaje Natali.

Ipak, priznaje da je s prvom ćerkom imala drugačiji pristup.

"Kad je Blubel bila malena, imali smo označen nestašni kutak jer svi to imaju. Ali grozan pogled na njenom licu kad smo je zbog nepristojnog ponašanja tamo poslali na njen drugi rođendan naterao me je da pomislim kako mora postojati bolji način odgoja od toga", ispričala je.

Takođe, svesna je da je mnogima takav odgoj još uvek apstraktan, pa čak i njenom suprugu s kojim se često svađa upravo zbog toga.

Iako se neurološka terapeutkinja i dečja psihologinja Olvin Moran slaže da nema koristi od toga da decu nazivate bezobraznom, smatra da izbegavanje korišćenja reči "ne" nije najpametnija opcija.

"Morate je koristiti strateški, a ne svakih pet minuta, jer u suprotnom gubi dejstvo", kaže ona.

Roditelje koji zagovaraju ovakvo vaspitanje mnogi smatraju hipijima ili pak previše popustljivima pa se rasprave o povezujućem roditeljstvu često vode i na društvenim mrežama.

Ipak, niko ne može opovrgnuti da je sve više roditelja koji ga praktikuju.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.